Zomer in zicht

De laatste week van de weerkundige lente verloopt vrij wisselvallig. Juni opent met zomers weer.

Dinsdag wordt de koelste en natste dag van de week. Juni, de eerste meteorologische zomermaand, begint met zomers weer.

De aanloop naar het Hemelvaartsweekend is wisselvallig, met morgen (dinsdag) de laagste middagtemperaturen. Maar in dat weekend wordt het naar verwachting zomers weer. Dit zit al enkele dagen in de weermodellen. Dat is uiteraard geen garantie, maar wel een aanwijzing dat er weinig twijfel over deze verwachting is.

Dinsdag buien en koel, later brede opklaringen
Tussen zondagmiddag en maandagochtend vroeg trok een regenfront vanuit het westen over ons land. Het koufront kwam later ook in het oosten en zuidoosten aan, daarbij nam het iets in betekenis af. In Friesland viel lokaal 23 mm regenwater, aldus hetweeractueel.nl  Vanochtend vroeg was het koufront al naar Duitsland weggetrokken. Inmiddels hebben we met een zwakke uitloper van een hogedrukgebied te maken. Deze wordt alweer gevolgd door een storing met buien en koude bovenlucht, zodat de buien een impuls krijgen. In de loop van vanavond en komende nacht (de nacht naar dinsdag) valt her en der al een bui. Dinsdagochtend en in de middag leeft de buiigheid op. Maar misschien dat de kustgebieden de regendans grotendeels ontspringen en hier krijgt de zon de meeste ruimte. Het relatief koude zeewater houdt buienvorming tegen. In de late middag en vooral in de avond breiden de brede opklaringen zich verder uit. In de frisse lucht die we aangevoerd krijgen wordt het ongeveer 15 graden. In een plensbui is het enkele graden kouder. De wind is noordoostelijk tot noordwest en zwak tot matig.

Woensdag droog, donderdag regen...
Woensdag zorgt een uitloper van een hogedrukgebied alweer voor droog weer en zonnige perioden. Na een vrij koude nacht met landinwaarts een graad of 4 en lokaal nachtvorst (!), wordt het woensdagmiddag 15 tot 18 graden. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig. Hemelvaartsdag lijkt bewolkt en regenachtig te verlopen. Later op de dag klaart het vanuit het zuidwesten op. Het wordt 16 tot 19 graden.

Op naar de zomer!
De temperatuursstijging zet hierna door. Vrijdag kan alleen lokaal nog wat regen of een bui vallen bij 15 tot 21 graden, van noord naar zuid. Zaterdag 1 juni, de eerste weerkundige zomerdag, wordt het landinwaarts al zomers met regionaal al (minstens) 25 graden. De zuidwestenwind voert al warmere lucht aan. Zondag wordt het overal enkele graden warmer, met en door aanvoer van lucht uit het zuiden. De officieel eerste landelijke, zomerse dag van het jaar staat vooralsnog zondag 2 juni gepland! Want dan kan de 25,0 graden worden gehaald of worden overschreden op het landelijk hoofdstation De Bilt. Dit is geen recordlate eerste zomerse dag overigens, volgens het KNMI moesten we in 1906 nog langer wachten. Toen werd het pas 18 juli voor het eerst in De Bilt minstens 25,0 graden! Recordlaat.

Lange tijd droog, zonnig en warm?
Of het vanaf zondag een lange periode met stabiel zomerweer wordt, is zeer de vraag. Voor de nog steeds (erg) droge akkers en natuur is het fijn als er af en toe ook een bui valt en dat kan aan de orde zijn. In de neerslagpluim zie je deze (licht) wisselvallige berekeningen terug. Verder geeft de temperatuurpluim warmere maar ook koelere oplossingen. Het kan nog alle kanten op. De nieuwste operationele run is vooralsnog uitbijter, met op dinsdag b.v. amper 17 graden. Kortom, onzekerheid en afwachten maar....