Een weekje andere koek

Na een paar droge, zonnige lentedagen, komt er een periode met heel ander weer aan. We werpen een blik op de nieuwe week.

“Als het 15 graden is, kunnen we buiten eten,” vond mijn moeder altijd als we tussen de middag thuis kwamen eten. De eerste buitenlunch van het jaar markeerde voor ons zo’n beetje het begin van de zomer. Nu hebben we dit jaar al verschillende porties ‘zomer’ gehad, maar de komende week ziet er wel even anders uit. En hoewel het op veel plaatsen echt niet kouder wordt dan 15 graden, wordt het geen weer om uitgebreid rond de tuintafel te gaan zitten.

Het gaat regenen, het wordt een stuk frisser, en het gaat soms stevig waaien. Na een paar rustige, zonnige lentedagen de afgelopen tijd, met vrijdag zelfs lokaal 25 graden, is nu een flink wisselvallige periode ingezet. Vandaag viel er voornamelijk in het zuidwesten regen, maar de komende dagen komt iedereen weer eens aan de beurt.

Regen
Zondag overdag is er nog niet al te veel aan de hand. Het is vrij bewolkt, maar de zon zien we ook nog en er valt alleen een heel lokaal spetterbuitje. Wel kan het langs de kust stevig waaien, 5 a 6 Beaufort. Pas zondagavond en –nacht staat de eerstvolgende serieuzere regen op het programma. Er schuift dan een vrij actief koufront over het land, en er valt tussen de 2 en 7 millimeter. In het noordoosten waarschijnlijk het meest.

‘Kou’ komt later
De middagtemperaturen blijven nog wel even op peil, omdat we nog in relatief warme lucht zitten. Zondag kan het zelfs nog een keer behoorlijk warm worden. De hele oostelijke helft van het land zal op 20 graden of meer uitkomen, in het uiterste oosten kan het lokaal 23 graden worden.

Wanneer het koufront gepasseerd is, in de nacht van zondag op maandag, gaat het met de temperatuur al een stapje achteruit, richting een graad of 18 op maandag. Maar de echte koele lucht zien we op dinsdag verschijnen. Een belletje koude lucht uit het hoge noorden komt dan even heel dichtbij en we zien de temperatuur bij ons dan ook kelderen naar nog maar 14, 15 graden op dinsdag en woensdag.

Droog, nat, droog, nat
Na een overwegend droge maandag met ook wat zon, lijkt dinsdag een flink natte dag te worden. Gedurende de dag vallen er in het hele land buien. Tussendoor klaart het ook flink op, maar vooral landinwaarts kan het weer de nodige millimeters water opleveren.
Woensdag lijkt dan weer een droog intermezzo te zijn, maar op donderdag dendert de volgende storing vanaf de Noordzee al weer op ons af. Het belooft een vrij grijze en natte Hemelvaartsdag te worden, en ook dan gaat het allemaal gepaard met een stevige zuidwestenwind. Met een temperatuur van zo’n 16 graden kunnen we het in deze tijd van het jaar bijna guur noemen.

Op naar de zomer
Na donderdag zien we de koude lucht weer vertrekken en is de weg vrij voor warmere omstandigheden. Precies aan het begin van de meteorologische zomer, die op 1 juni begint. Vrijdag valt daarbij nogmaals wat regen, maar de temperatuur gaat al in de lift. In de eerste dagen van juni, volgend weekend, nemen de neerslagkansen af, gaat de zon zich steeds vaker laten zien en het wordt stap voor stap warmer. En jawel: de eerste zomerse waarden (25 graden of meer) komen alweer in zicht.

 

Bron: MeteoGroup