Nog geen stabiel weer in zicht

De weerkaarten laten op de langere termijn voorlopig geen stabiel weer zien. Het blijft licht wisselvallig, met af en toe een droog intermezzo.

Het einde van mei komt alweer in zicht en tot nu toe was het een relatief koude maand. Sinds lange tijd zelfs een té koude maand en dat lijkt ook niet meer te gaan veranderen. Na een korte dip in de temperatuur op dinsdag, gaat het kwik vanaf woensdag wel weer iets omhoog, maar de huidige achterstand ten opzichte van een gemiddelde meimaand halen we zeer waarschijnlijk niet meer in. Van stabiel lenteweer is bovendien ook geen sprake. Het blijft voorlopig licht wisselvallig, met vrijwel dagelijks wel een paar buien.

Zondag werd het regionaal nog zomers warm, met in het vrij zonnig Twente en Gelderse Hupsel (ruim) 25 graden, maar de verschillen waren groot. Aan de kust werd het namelijk niet warmer dan een graad of 12 a 13, met daar ook een stevige noordwestenwind en veel bewolking. Op zo’n relatief kleine afstand een temperatuurverschil van meer dan 10 graden!

Hagelstenen van circa 3 cm
In die warme lucht in het binnenland vielen in de loop van de middag en gedurende de avond enkele stevige regen- en onweersbuien. Op enkele plekken kwamen hagelstenen van ongeveer 3 centimeter omlaag of kwam het tot wateroverlast.


Verschillen minder groot
Maandag zagen we dezelfde verschillen, al waren ze iets minder groot. Aan de kust bleef het wat grijs en kil, met een graad of 14 en een soms vrij krachtige noordwestenwind, terwijl landinwaarts ’s middags de zon soms even door wist te breken bij maxima tot 22 graden. Later op de dag zouden ook daar weer een paar (onweers)buien tot ontwikkeling komen.


Overal minder warm
Dinsdag is het in zijn geheel iets minder warm, met wederom 14 graden aan de kust en dan lokaal nog net 18 graden in het noorden van Limburg. Ook staat er overal wat meer wind, matig tot aan zee vrij krachtig vanuit nog steeds het noordwesten. Bewolking overheerst en vooral langs de oostgrens valt weer een lokale bui.


Opbouw hogedrukgebied
In Zeeland begint het onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied boven de Britse Eilanden dan juist wat op te klaren. In de nacht naar woensdag breiden de opklaringen zich verder uit en koelt het weer iets verder af. Op veel plaatsen tot net onder 10 graden.


Droger intermezzo
Woensdag overdag ligt het hogedrukgebied boven Bretagne en draait de wind bij ons wat meer naar het westen. De zon krijgt weer wat meer ruimte en het blijft ook overal droog. Met de huidige zeewatertemperaturen van circa 13 graden komt de middagtemperatuur aan de kust, ondanks meer zonneschijn, weer op slechts een graad of 14 uit. In het binnenland warmt het alweer op naar 16 tot lokaal 20 graden.


Toch weer buien

Ook donderdag schijnt de zon geregeld en warmt het snel op. Met een naar het zuidwesten gedraaide wind komt de temperatuur aan zee nu ook weer wat hoger uit, rond 17 graden. Landinwaarts wordt het op grote schaal weer rond 20 graden. Er trekt in de loop van de dag een lagedrukgebied net ten noorden van ons langs, over de Noordzee, en met name aan de noordkust zou dan alweer een enkele bui kunnen vallen. De dagen daarna gebeurt dat op meer plaatsen.