Wie naar boven kijkt, ziet soms de fraaiste wolken

Het leken wel ufo’s; golfwolken sierden gisteren de lucht.

Er zijn vele soorten wolken. Ze komen in honderden verschijningsvormen, hangen laag of hoog, zijn bijna transparant, spierwit of donkergrijs. Ze torenen kilometers hoog, of zijn juist flinterdun. Ze bestaan uit ijskristallen, waterdruppels of allebei. Wolken. Wie er oog voor heeft, ziet hele fraaie. Zoals bijvoorbeeld gisteren. Toen schoven er vanuit het oosten diverse lenticulariswolken over. Dit zijn lensachtige wolken, een beetje ufo-achtig, die niet heel vaak in Nederland te zien zijn.

Een bergeffect
Lenticulariswolken zijn vooral bekend in de bergen. Wind die over een bergtop heen waait en vervolgens in een golvende beweging, cadans, terechtkomt. In de top van de golf ontstaat de wolk, in het dal van de golf lost de wolk op. Het oplossen van de wolk komt dan doordat de lucht net te warm is om het aanwezige vocht te laten condenseren tot waterdruppeltjes. Ook in Nederland wil een zuidoostelijke wind, via de Vaalserberg of via het Sauerland, af en toe dergelijke wolkenvormen opwekken.

Golvende cadans door luchtopbouw
Maar gisteren kwam de wind uit het oosten en was er -reliëfmatig gezien- geen oorzaak voor het ontstaan van deze lenswolken. De oorzaak zat ‘m gisteren dan ook in de luchtopbouw. Wolken waren aanwezig rond 1 a 1,5 kilometer hoogte en stootten hun top al snel tegen een inversie (een laag die kouder is en waar ze niet doorheen kunnen). Er stond tegelijkertijd een stevige wind op die hoogte, 6 Beaufort, die de lucht westwaarts duwde. Die wind is in een ondiepe golfbeweging terechtgekomen, aangezien deze tussen een inversie op 1 kilometer hoogte en de inversie op 1,5 kilometer ingeklemd zat.

Fraai luchttapijt
Er was genoeg vocht aanwezig om allerlei bewolking te laten ontstaan, maar in het dal van de golvende wind loste de bewolking grotendeels op. In de top van de golvende wind ontstond juist weer bewolking. En zo vormde zich een fraai luchttapijt van lenticulariswolken, met tussendoor ook stukken blauw. Een prachtige lucht, een aansporing om vaker even stil te staan en omhoog te kijken.

Bron: MeteoGroup.