Iets warmer, maar nog onder de norm

De temperatuur gaat de komende dagen iets omhoog, maar we blijven voorlopig onder de norm van 16 graden voor begin mei uitkomen.

Na al een koude Bevrijdingsdag, met een combinatie van lage temperaturen voor de tijd van het jaar en een frisse noordwestenwind, bereiken we deze maandag het echte dieptepunt voor wat betreft de temperatuur. Het kwik komt uit op een schamele 10 of 11 graden. In de loop van de week laat de temperatuur een licht stijgende lijn zien, maar we blijven onder de norm uitkomen.

Rondom een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden stroomde afgelopen weekend met een noorden- tot noordwestenwind Arctische lucht onze omgeving in. Vooral in de hogere luchtlagen was het erg koud, maar ook aan de grond was het allesbehalve warm. Het kwam op enkele plekken zelfs tot sneeuwval en op o.a. de Vaalse Berg in Limburg, maar ook in de Ardennen bleef het zelfs liggen.

Koude Bevrijdingsdag
Er volgde een koude Bevrijdingsdag, met maximumtemperaturen van slechts een graad of 11. Maar het was vooral de combinatie met ook nog eens een stevige noordwestenwind die het voor het gevoel pas echt koud maakte.

Zelfde luchtsoort
De nieuwe werkweek begint op deze maandag ook nog koud. Hoewel we ons in dezelfde luchtsoort bevinden als op zondag (Bevrijdingsdag), komt de temperatuur maandag toch nog iets lager uit. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid zonneschijn. Zondag kwam de zon vooral ’s middags nog goed uit de verf en dat heeft zijn steentje toch nog even bijgedragen. Vandaag, maandag, lukt dat minder goed en dat maakt dan ook meteen het verschil van 1 of 2 graden.

Wind naar het zuiden
Het eerdergenoemde hogedrukgebied trekt het komende etmaal zuidoostwaarts, richting de centrale delen van Europa, waarna de weg bij ons wordt vrijgemaakt voor lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan. De wind draait naar meer naar zuidelijke richtingen, waardoor heel geleidelijk mildere lucht onze omgeving binnen sijpelt. Morgen – dinsdag – warmt het als eerste in de zuidelijke provincies op naar 13 tot 15 graden. De mildere lucht weet het noorden nog niet te bereiken, met daar dan nog een graad of 10. De dagen erna komt ook daar het kwik iets hoger uit, tot 15 graden.

Wisselvallig
Iets hogere temperaturen dus, maar dat betekent niet automatisch ook mooier weer. Integendeel. Er trekt vrijwel dagelijks een storing over het land en er is niet veel ruimte voor de zon. Dinsdag valt een aantal losse buien en de woensdag verloopt kletsnat. Een regenfront schuift dan het land over en op grote schaal valt die dag zo’n 5 tot 10 millimeter regen, in het zuiden lokaal nog iets meer. Ook naar het weekend toe blijven er enkele buien vallen, al zien dan ook de zon weer iets vaker tevoorschijn komen.