Koude Bevrijdingsdag

Ook tijdens het volgende oranjefeest lijkt het weer niet te worden wat je ervan hoopt. In elk geval qua temperatuur.

De lente verloopt tot nu toe met ups en downs. De Paasdagen verliepen zomers en zeer zonnig, terwijl het een week daarvoor nog slechts een graad of 8 was. Ook Koningsdag verliep niet al te warm. Hoe ziet het weer er tijdens Bevrijdingsdag uit?

De temperatuur is gisteren weer uitgekomen rond de normaal voor de tijd van het jaar, na een overigens koude nacht. Aan de grond vroor het op grote schaal, tot zelfs -3,8 graden in Twente. Ook op neushoogte kwam het tot een paar tienden vorst.

Ook vandaag en morgen zien er rustig uit, al zal het er zeker in de ochtend behoorlijk bewolkt uitzien. Pas in de middag zal de zon vanuit het oosten vaker tevoorschijn komen. En ook zal de temperatuur in het binnenland naar 16 tot 18 graden stijgen. Op de Wadden en langs de kust is het door een noordelijke wind wel een stuk frisser met slechts 11 of 12 graden.

Verandering op komst
Donderdag doet het weer al een stuk minder fraai aan. Er is niet al te veel ruimte voor de zon en vanuit het westen trekt een storing over met buien of wat lichte regen. Met 12 tot 16 graden doet de temperatuur al een stapje terug. Bovendien trekt de westenwind geleidelijk aan.

In de nacht naar vrijdag trekt een koufront over het land en de wind draait daarbij naar het noordwesten.  Op vrijdag zal het qua neerslag nog enigszins meevallen, er kunnen een paar buien voorkomen. De verandering is dan vooral te merken aan de temperatuur, die niet veel hoger meer uit komt dan 9 tot 11 graden.

Dodenherdenking
Voor de Koning en de Koningin zijn het drukke tijden. Na Koningsdag zullen ze op zaterdag ook weer aanwezig zijn tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Rustig en droog weer is dan wel gewenst, maar zoals het er nu uitziet zal dat allebei niet lukken. Zaterdag trekken er talrijke buien vanuit het noordwesten over ons land. Naast regenbuien zullen daar ook hagelbuien tussen zitten. In de nacht naar zaterdag trekt de koudste bovenlucht over ons land heen en dan is zelfs sneeuw niet uitgesloten. De temperatuur komt nog steeds niet veel verder dan 9 of 10 graden en bij een stevige noordwestenwind, aan zee krachtig met uitschieters naar hard (7 Beaufort) wordt het een gure dag. Ook tijdens de herdenking zelf, rond 20:00, kan er nog een bui vallen, al zullen het er een stuk minder zijn dan overdag.

Bevrijdingsdag
Na de Dodenherdenking staan er zondag weer de nodige Bevrijdingsfestivals op het programma. Ook dan is mooi weer uiteraard gewenst. Vanuit het westen probeert een hogedrukgebied invloed te krijgen op het weer in onze omgeving. Dat lijkt te lukken, want de buiigheid is al een stuk minder dan op de zaterdag. Zeker later op de dag komt de zon er geregeld bij. De temperatuur houdt met 10 tot 12 graden nog niet over, maar de wind is een stuk minder waardoor het al wat aangenamer aan zal voelen.

Langere termijn
De dagen daarna lijkt het weer verder te verbeteren. De zon krijgt vaker de ruimte en met een naar naar zuidwest draaiende wind wordt het ook geleidelijk warmer. Langzaam komt de 20 graden weer in zicht.

Bron: MeteoGroup