Aprilse grillen

Binnen een week van 22 naar een schrale 7 graden. En komt er ook nog sneeuw?

Gisteren werd in De Bilt alweer de tweede warme dag op rij gemeten. Sterker nog, met 21,5 graden was De Bilt het warmste plekje van het land. Maar dat april ‘doet wat hij wil’ weten we allemaal en het bewijs krijgen we komende week voorgeschoteld.

De hoogste temperaturen werden gisteren gehaald in het midden van het land. Daar omheen bleef de temperatuur wat achter. In het noorden had dat te maken met koudere lucht die langzaam over ons land uitstroomt. In het zuiden was er sprake van meer bewolking en kwamen later op de dag ook pittige buien tot ontwikkeling. Al met al een interessante weerdag, waarbij menigeen weer op een terras is beland.

In ons artikel van gisteren is er al uitgebreid gesproken over de naderende koude periode. De muts, sjaal, handschoenen en misschien ook de ijskrabber kunnen gewoon weer tevoorschijn getoverd worden. Dus wie hoopte dat we nu vertrokken waren voor een lange periode met zonnig en warm weer komt van een koude kermis thuis.

Niet bijzonder

We zijn de laatste tijd, zeker vorig jaar, flink verwend met mooi weer en zeker na de winter worden de eerste warme dagen vaak met veel vreugde ontvangen. Dit jaar beleefden we al in februari een warme dag, met in het Limburgse Arcen een temperatuur van 20,5 graden: een alltime winterrecord. April gaat de komende week uit een ander vaatje tappen, een winters vaatje wel te verstaan. Het is overigens niet bijzonder dat het in april tijdelijk wat kouder wordt.

Bibbervoorjaar 2013

Ook in 2013 was dit het geval. Maart 2013 ging al de boeken in als een zeer koude maand, uiteindelijk kwam de maand terecht op plek 7 van de koudste maartmaanden ooit gemeten. Er werd zelfs een ijsdag (gehele dag een temperatuur onder het vriespunt) genoteerd in De Bilt en de laatste tien dagen verliepen recordkoud. En die trend zette zich ook in de eerste 10 dagen van april door. Dankzij een koude ooststroming kwam de temperatuur amper boven de 10 graden uit. Het was de eerste dagen wel zonnig, maar de schrale oostenwind zorgde voor gevoelstemperaturen rond het vriespunt. Halverwege de maand werd het wat warmer, maar richting het einde doken we opnieuw een koudere periode in. Dit zette zich vervolgens door in mei, echt een warm en zonnig voorjaar is het nooit meer geworden.

Zomerse april 2018

Dat april een maand is waar het alle kanten op kan bewijst 2018. Inmiddels is het bekend dat 2018 een zeer droog en warm jaar was. In april werd daarvoor de basis gelegd. Geregeld kwam de temperatuur boven de 20 graden uit en rond de 20e werd het zelfs zomers warm en werden de eerste badgasten op de stranden gespot. Op 19 april werd in Lelystad de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 29,6 graden.

Sneeuw?

De komende week volgen we het patroon van 2013. De temperatuur buitelt naar beneden en zal op zaterdag zijn dieptepunt bereiken. Veel verder dan 7 of 8 graden komen we dan overdag niet en in de nachten is er op grote schaal lichte vorst. Er beginnen zelfs voorzichtige sneeuwsignalen op te duiken, voornamelijk voor de zaterdag. Mocht er vrijdag of zaterdag een buitje langskomen, kan dat lokaal wat winterse neerslag opleveren.

Maar de slee kan gerust op zolder blijven liggen. Bovendien: omdat we al in april zitten betekenen deze weerkaarten niet meteen diepvrieskou. Hadden we deze vooruitzichten in januari gehad, dan had dat gegarandeerd schaatsweer opgeleverd.

Voor wie droomt van een lange hete zomer: deze winterse dip is van korte duur. Begin volgende week maakt de dalende trend plaats voor een stijgende lijn en dan is de 20 graden alweer snel in zicht. Zo doet ook deze april gewoon weer wat ie wil.