Van warm naar koud?

Vrijdag wordt dé lentedag van de week. Vanaf het weekend is het frisser. Maandag koelt de bovenlucht weer flink af.

De berekeningen zijn vasthoudend: vrijdag wordt de mooiste dag van de week, met de hoogste middagtemperaturen. Een periode met zeer zacht of warm lenteweer wordt het echter niet.

Vrijdag eerst kans op mist en fris, daarna zon en zacht
Donderdag kunnen wolkenvelden en lokale ochtendmist de zon nog dwarsbomen. In het zuidoosten en dan met name Zuid-Limburg is er meer ruimte voor de zon te verwachten (totaal 6 of 7 uren zon). Het wordt 10 graden op de Wadden tot 16 graden in Limburg. Vrijdag kan het in de ochtend eerst grijs/mistig zijn en begint de ochtend nog fris met landinwaarts eerst 2 tot 5 graden. Maar in de middag zorgt aanvoer van droge en erg zachte lucht voor zonnig weer - als laatste op de Waddeneilanden - met maximumtemperaturen tussen 13 graden op de Waddeneilanden en 20 graden in (Zuid-)Limburg. Dit betekent dat de maximumtemperatuur in de Randstad op minstens 15 graden uitkomt. De wind is niet sterk uit zuid of zuidwest, 2 tot 4 Beaufort. Kortom, lekker lenteweer op vrijdag. Terrasjesweer bijvoorbeeld... Op de weerkaart zien we een hogedrukgebied naar het oosten trekken, maar zijn invloed blijft tot die dag tot over de lage landen reiken.

Slap koufront op zaterdag, geen onaardig weekend
Voor zaterdagochtend staat een afgezwakt koufront op het programma. Het trekt van west naar oost met veel bewolking en mogelijk een beetje regen (enkele bui). Overdag klaart het vanaf zee alweer op. In het zuidoosten kan het tot in de late middag nog wel bewolkt zijn. De wind draait naar noord tot noordwest en er stroomt frissere lucht land in. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 10 in het noordelijk kustgebied tot 14 graden in Brabant en Limburg. Zondag zorgt een uitloper van een hogedrukgebied voor droog voorjaarsweer met weinig wind en flink wat zonneschijn. Het wordt veelal 9 tot 12 graden, na een nacht met mogelijk lichte vorst aan de grond. Op neushoogte wordt het 0 tot 4 graden. Ook de nacht naar maandag lijkt vergelijkbaar koud te verlopen.

Maandag enkele buien met hagel en klap onweer, daarna weer kalm
Maandag overdag passeert tijdelijk een koude bovenlucht. Aan de grond is het warmer en dit leidt tot flinke onstabiliteit. Dit alles hebben we eerder gezien deze maand...Waarschijnlijk trekt een lagedrukgebied over het zuiden van Zweden oostwaarts. Bij ons trekt de noordwestenwind aan en er vallen enkele buien met verspreid hagel en een klap onweer. Tussen de buien door kan het met opklaringen 11 graden worden, in een bui is het frisser. 

Dinsdag komt een hogedrukgebied opzetten, vanuit het westen. Met doorstaande, frisse noordenwind wordt het ook dan rond 10 of 11 graden. Vermoedelijk is het wel droog met afwisselend bewolking en zonneschijn. 

De dagen erna lijkt dat hogedrukgebied boven of nabij ons land uit te komen. Het gevolg is droog en rustig weer met geregeld tot vaak zonneschijn en later lichte stijging van de middagtemperaturen, maar we blijven volgende week vermoedelijk (net) onder de 15 graden. En de nachten blijven koud verlopen, met helder weer en weinig wind is er dan optimale uitstraling. Je ziet in de pluimgrafiek geldig voor De Bilt soms -1 graad staan. En dat is niet ongewoon voor eind maart.

April begint wisselvallig?
Of het hogedrukgebied tot begin april weet stand te houden, is twijfelachtig. In de regenpluim zien we vanaf vrijdag 29 maart duidelijke signalen voor regenbuien. Op de oceaan begint zich een depressie te roeren. Op 1 april is het een regenkans van meer dan 60%, ofwel 40% van de berekeningen is droog. In de temperatuurpluim is de tendens licht dalend, qua maxima. Afwachten maar.

Bron: MeteoGroup.