Lenteachtig weer in zicht, ook warmer?

Nog even geduld a.u.b. Lenteachtig weer is in zicht. Wanneer schakelen we om?

De bakens worden op termijn verzet. Een lange wisselvallige winderige periode wordt weldra afgesloten. Maar nog even geduld a.u.b. Na maandag is het rustig en overheerst droog weer, met later in de week hogere middagtemperaturen.

De vooruitzichten voor later in de nieuwe week zien er ook in de berekeningen van vandaag lenteachtig uit. Het is de week waarin de lente officieel begint en we de waterschapsverkiezingen en verkiezingen voor de provinciale staten (en Eerste Kamer) hebben, allemaal op woensdag 20 maart. Een zonnige en warme periode gaat het naar verwachting niet worden, maar de middagtemperaturen gaan wel omhoog en de zon komt er vaker bij dan de afgelopen tijd. Vermeldenswaardig is verder ook het rustige karakter van dit weer, want in de loop van maandag zwakt de wind af.

Natte maand
Voor dat allemaal zover is, hebben we nog een paar hobbels te nemen. Op de weerkaarten zien we een (storm)depressie die deze zaterdag over Schotland naar het oosten snelt. Het warmtefront passeerde ons in de nacht en ochtend met een regengebied. Dit leverde in het zuiden lokaal meer dan 30 millimeter regenwater op. Naar het noorden toe viel minder water. Op weerwoord.be lazen we dat Riny in Kerkrade 38 millimeter had afgetapt. Ofwel 38 liter water per vierkante meter. In Maastricht viel op het KNMI-meetpunt 32 mm. Hiermee is het maandtotaal nog verder opgeschroefd. Op sommige plaatsen in ons land is tot en met deze zaterdagochtend 16 maart al meer dan 120 millimeter maartregen gemeten. Zie de kaart van het KNMI. Bij Vaals zelfs 137 mm. Gemiddeld over het land valt in maart normaal 68 mm. Vorig jaar viel gemiddeld over het land 60 mm neerslag.

Maartse buien, ook opklaringen
Tussen het warmtefront en koufront in, in de zogeheten warme sector, waait het deze zaterdag flink, met langs de kust en op de Houtribdijk 8 Beaufort, stormachtige zuidwestelijke wind. Her en der kan de zon heel even doorbreken, vooral in het zuiden.
Achter het koufront van het lagedrukgebied stroomt op hoogte koude lucht binnen en dit leidt tot buienvorming met verspreid hagel, een klap onweer en windstoten. Maartse buien zijn het, maar met tussendoor opklaringen. Het koufront staat voor de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg op het programma. Het trekt met zijn vele bewolking en regen rond 7 uur zondagochtend via het oosten naar Duitsland weg. De actieve depressie trekt dan over het zuiden van Scandinavië.

Zondag overdag en ook maandag is het dan een mengelmoes van stapelwolken, zonneschijn en een aantal maartse buien. De westelijke tot zuidwestelijke wind blijft tot en met maandagmiddag stevig met uiteraard de sterkste wind op open wateren en vooral langs de kust. De wind draait maandag bij naar west tot noordwest. Op het Noordzeestrand waait het geregeld krachtig, 6 Beaufort. In met name het Waddengebied is nu en dan even 7 Bft. mogelijk. Als de zon even doorbreekt, wordt het in de middag tussen 7 en 9 graden, lokaal 10 graden. In een fikse hagelbui is het kouder. 

Rustig en overwegend droog
Na maandag is het een tijd overwegend droog en bovenal rustig met de wind; windkracht 5 of meer wordt in de regel niet meer verwacht. Later op maandag zien we de luchtdruk langzaam stijgen en gaan de isobaren (de lijnen die dezelfde luchtdruk met elkaar verbinden) uiteindelijk uit elkaar lopen. Dan begint de windafname. De rug/uitloper van het Azorenhogedrukgebied gaat zich met ons weer bezighouden. Dit geldt ook voor de bovenlucht. Deze warmt hierdoor op en dit resulteert in stabiliteit. Slechts zo nu en dan zou later komende week een zwak oceaanfront kunnen passeren of vooral het noorden kunnen schampen. Maar dat zien we dan wel weer. Het winderige en heel natte maartweer is wel voorbij.

Veel zonneschijn en zachter?
In de pluim zien we eerst nog een paar koude nachten met mogelijk een beetje vorst. In het binnenland kan het het tot vorst in de thermometerhut komen, dus op 1,5 meter en dan vooral in de nacht naar dinsdag en in de nacht naar woensdag. Dinsdagmiddag wordt het rond 10 graden en woensdag - verkiezingsdag - in het binnenland al enkele graden warmer. In de late avond begint officieel de lente. Dit heeft te maken met de stand van de zon ten opzichte van de evenaar. Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint bij ons de lente. Dit jaar is dat woensdag 20 maart om 22.58 uur.
Of het woensdag prachtig, zonnig stemweer wordt, is de vraag. Vooralsnog gaan we uit van goed stemweer: een afwisseling van zonneschijn en wolkenvelden en droog weer. Misschien dat donderdag en vrijdag de zon vaker aan bod komt, maar dit is nog vrij onzeker. Wel wordt het milder. Als de zon toch meewerkt, wordt het rond 15 graden in het binnenland. Maar valt het tegen met de opklaringen, dan zal de middagtemperatuur wat lager uitpakken. Overigens zie je in de pluim dat er aan het einde van deze maart-maand nog wat warmere oplossingen (berekeningen) zijn, maar het is zeker geen gelopen race. Want ook de spreiding is te zien; er zijn ook frisse lijntjes. Dus onzekerheid.

Bron: MeteoGroup.