Aan het einde van verwachtingshorizon gloort lente

Tot en met a.s. maandag blijft het vermoedelijk van dit wisselvallige, herfstige weer. Maar daarna gloort nog steeds hoop voor de maartlente.

Ook de nieuwste uitvoer van het ECMWF-model komt voor later volgende week met 'lentelijntjes' in de pluim. Komt die maartlente dan toch nog?

De eerstkomende dagen blijft het herfstweer in maart. Misschien wel tot vlak na het weekend, maandag. Stevige wind en regenbuien bepalen nog altijd het weer in Nederland, het is slechts af en toe droog met een zonnetje. Lente is dit niet. Hoewel de middagtemperaturen vrijdag en zaterdag op weg gaan naar 13 à 14 graden in het binnenland. Maar wel met wolken, regen en wind. De straffe westcirculatie voert de ene na andere oceanstoring nog aan.

Zondag is er waarschijnlijk ruimte voor zonnige perioden, maar vallen ook een paar hagelbuien. Dit lijkt ook maandag nog zo te zijn. Maar hierna wordt de straalstroom vermoedelijk aan banden gelegd als het Azorenhogedrukgebied het geheel naar het noorden lijkt weg te duwen. Aan de grond gaat een hogedrukgebied ook meer invloed uitoefenen. Het gevolg is dat vanaf dinsdag eindelijk de rust in de atmosfeer terugkeert en met meer opklaringen en weinig wind kan het in de nachten wel vriezen, maar voor overdag gloort lenteachtig weer. Het temperatuursverschil tussen dag en nacht wordt vergroot. 

Zondag en maandag nog wel even koude bovenlucht...
Op zondag arriveert dan eerst nog wel een koude bovenlucht, misschien wordt het op hoogte nog net wat kouder dan deze woensdag. Dit verklaart de kans op hagelbuien. Tussen de buien door is de zon (fel) te zien en zijn regenbogen mogelijk. De westelijke wind is nog vrij stevig. Dit alles geldt ook voor maandag. Hierna is er zicht op rust en algehele verbetering van het maartweer!

Op naar de 15 graden!
De middagtemperaturen gaan hiervan profiteren, die gaan omhoog. Ook, omdat de koude bovenlucht later volgende week vervangen wordt door zachtere lucht. Je ziet bij dit verhaal de pluim voor 1500 meter hoogte staan. De opwarming is te zien! Aan de grond zorgen zonneschijn en aanvoer van zachtere lucht voor middagtemperaturen tot rond 15 graden. De lentewaarde van 15 graden komt in het vizier, zullen we maar zeggen. De eerste keer met, lokaal, 15 graden kan woensdag 20 maart zijn, verkiezingsdag. En: iets warmer nog wordt het misschien wel de dagen hierna! Afwachten maar (weer).

Bron: MeteoGroup.