Ook deze week onrustige atmosfeer...

Regen en stevige wind blijven de aandacht opeisen. Na winterse buien valt vanaf dinsdag uitsluitend weer vloeibare neerslag.

Tot en met zondag blijven stevige wind en regen ons weer bepalen, met later deze week - even - hogere temperaturen. De straalstroom blijft op ons gericht staan.

Onrustig weekend, wat een weer was het!
Ook in het weekend was de straalstroom, de sterke luchtstroming vanaf de oceaan op rond 10 kilometer hoogte, erg actief. Kleine verstoringen met grote gevolgen trokken in die sterke hoogtestroming mee. De interactie met de, koude, bovenlucht was groot. Op zaterdag kregen we te maken met een lagedrukgebiedje en bijbehorende actieve buienstoringen. Zelfs zogeheten low top supercells die heftig weer met zich meebrachten. In de middag werd het ook noodweer hier in Wageningen, met striemende regen, hagel en een windstoot van 104 km/u op het weerstation de Veenkampen. Hier en daar was er stormschade door omgewaaide bomen. De wind trok aan naar krachtig boven land en hard aan zee. Tijdens buien werd de wind hard tot stormachtig, tot diep in het binnenland! Den Helder, Texel en de Houtribdijk noteerden eventjes stormkracht en de Moerdijkbrug nabij Dordrecht deed er nog een schepje bovenop met 10 Beaufort. Op grote schaal kwamen windstoten voor van 75-100 km/u en lokaal nog hoger. Moerdijk noteerde 126 km/u. Verder kwam IJmuiden op 108 km/u uit, Berkhout 105 km/u, Den Helder en Texel 110 km/u en de Houtribdijk 113. Door de randverschijnselen kon het voorkomen dat Wageningen een schuiver van 104 km/u kreeg en dit moet vast op meer plaatsen zijn gebeurd, tot langs de oostgrens aan toe. Zelfs Nieuw-Beerta noteerde namelijk enige tijd windkracht 9. Op de Noordzee zware storm en hierbij nog iets hogere windstoten, tot 128 km/u aan toe. De maartse buien met hagel en onweer trokken zeer snel, daarom waren er geen grote hoeveelheden neerslag. Twenthe 11,9 mm, Ruurlosebroek 12 mm, Opheusden 12,5 mm, Arnhem en Rijssen 13 mm en Maarn 28 mm. Deze laatste meting is twijfelachtig, maar niet onmogelijk gezien de heftige pitten die op de radar te zien waren. In de avond werd het snel rustiger. Maar deze rust was de spreekwoordelijke stilte voor de storm. 

Windkracht 2 tot 10...
De volgende stormdepressie kwam er gisteren alweer aan met neerslag en in delen van het land zeer veel wind. De kern van het lagedrukgebied, noem het het oog van de depressie, passeerde dusdanig, dat in het noordelijk gedeelte van ons land tijdelijk zwakke tot matige (noord)oostelijke winden waaiden. En in het zuidelijk deel ging de wind in de loop van de ochtend en in de middag uit het westen of zuidwesten waaien. Hier zat de zachtste lucht, net noord van de depressie koudere lucht. Maar het zuiden en zuidwesten kregen qua wind het meest actieve deel van het lagedrukgebied over zich heen, het stormgeweld zat aan de zuidwestzijde van het systeem. In het isobarenpatroon (isobaar - lijn van gelijke luchtdruk) zag je een 'knijpveld' terug, de isbaren kwamen dicht op elkaar te liggen. Het luchtdrukverschil over relatief kleine afstand werd even erg groot. Het knijpveld trok in de stroming pijlsnel oostwaarts in de loop van de middag, om vervolgens Duitsland in te trekken. Het gevolg was dat de gemiddelde wind in Zeeland even 10 Beaufort bereikte, zware westzuidwesterstorm, met alle gevolgen van dien (windschade). Maar zelfs in Ell, Limburg, stormde het in de middag even, 9 Bft. Tegelijkertijd werd in het noorden slechts 2 Bft op een paar weerstations gemeten. Verder zijn in Zuid-Nederland zeer zware windstoten gemeten, in Zeeland tot 121 km/u. Later op de dag was het minder onstuimig. En om al dit lange verhaal compleet te maken noemen we nog even de sneeuwval in het oosten en noordoosten, zoals in Groningen, Drenthe en Twente later die middag en in de avond. Hier was de lucht koud genoeg voor sneeuwvlokken tot op de grond, de temperatuur lag iets boven nul in de sneeuw.

Diepvries op 5 kilometer
De koudste bovenlucht passeert deze maandag. Op 5 kilometer is het namelijk rond -40 graden. De diepvrieskou trekt over de Noordzee met watertemperaturen rond een graad of 7. Ook ligt een lagedrukgebied op de Noordzee, dat snel doorschuift naar Noord-Duitsland later vanmiddag. Dit alles levert flinke onstabiliteit en dus buienwolken op. Gezien de koude lucht op hoogte gaan de buien soms van hagel en/of onweer vergezeld. Her en der valt ook natte sneeuw. Met de stevige westelijke wind worden de buien het land opgeblazen. Tussendoor zijn er opklaringen, en wordt het 6 tot 8 graden. In een bui is het echter kouder. Overigens zit er ook een knijpveldje bij dit lagedrukgebied en dat lijkt vanmiddag het noorden en noordoosten aan te doen met fikse windstoten.

Doorwaaiend en nat
De rest van deze week blijft het onrustig en vaak nat buiten. Hoog in de atmosfeer weet de straalstroom van geen ophouden. De sterke westcirculatie kent af en toe een onderbreking in de vorm van een uitloper van een hogedrukgebied, maar oceaanfronten duwen het alweer oostwaarts weg. Komende nacht ligt de as van het hogedrukgebied boven ons land, en dit gaat samen met opwarming op rond 5 kilometer hoogte. In de hogedruk-as wordt het droog en rustig vanavond en aan het begin van de nacht. Met flinke opklaringen. Aan de grond daalt de temperatuur hierdoor tot 1 graad in het oosten, met kans op vorst aan de grond. In de loop van de nacht neemt de bewolking van boven zee al snel weer toe. Want de volgende depressie ligt alweer klaar, onder IJsland (zie kaart). De volgende regenwolken die hierbij horen, trekken morgen overdag van west naar oost met ook wel droge perioden. Het koufront met de meeste regen passeert pas later op de dag, eind middag en vooral in de avond. Opnieuw wakkert de wind aan met aan zee rond 7 Beaufort. De wind draait naar zuid tot zuidwest. Ook de dagen erna valt vaak regen en waait het stevig door, overwegend 4 tot 7 Beaufort en soms nog wat meer wind, vooral woensdag aan zee 8 Bft. De zon komt weinig aan bod. De temperaturen gaan in de loop van de week naar 10 graden of iets erboven. Vrijdag is landinwaarts 13 graden mogelijk. In de loop van het weekend van 16 en 17 maart daalt de temperatuur vervolgens weer wat.

Kalenderlente: lenteweer?
Na zondag lijkt de gehele stroming te gaan meanderen. Wellicht komt wat meer hogedrukinvloed vanaf de oceaan naar ons toe. Wellicht...

In dit geval neemt de wind af, is het vaker droog met ook wat meer zonneschijn. De bovenlucht wordt nog wel even koud rond maandag 18 maart. Richting woensdag 20 maart als in de avond de lente op de kalender begint, wordt het over de hele linie wat minder koud dankzij die invloed van hoge luchtdruk. Echt mild lenteweer zit er nog niet aan te komen, al zijn er toch wel een paar pluimberekeningen die voor De Bilt voor de periode vanaf woensdag op waarden van 14 of 15 graden mikken. Ook de bovenlucht laat volgens deze, vooralsnog dus beperkte, opties een sterke opwarming zien. Afwachten maar...

Bron: MeteoGroup.