Maandag sneeuw na recordwarme eerste week maart

De eerste zeven dagen van maart waren sinds 1901 niet zo zacht als dit jaar! Inmiddels zijn de bordjes verhangen, maandag kan het sneeuwen.

Met een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden tegen 4,8 graden normaal is de eerste week van maart in De Bilt niet eerder zo zacht verlopen. Dit komt vooral door de bijzonder zachte nachten die we hadden over de eerste zeven dagen van maart. Normaal wordt deze gemiddelde temperatuur pas half april gemeten. Dit weekend stroomt koudere lucht het land binnen en maandagnacht valt regionaal zelfs sneeuw.

Na het extreem warme winterweer eind februari, voelt het deze dagen door wind en regen veel minder aangenaam aan. Toch is de eerste maartweek extreem warm verlopen en dit is vooral te danken aan de zachte nachten. De gemiddelde minimumtemperatuur in De Bilt ligt deze maand tot nu toe op circa 6 graden, normaal is dit iets boven het vriespunt. Daarmee is het oude record uit 1922 met een halve graad aangescherpt.

Alleen op 2 maart kwam het in Groningen en Drenthe tot een graadje vorst. Daarna werd het beduidend zachter, op 3 maart kwam het kwik in delen van Zeeland de hele dag niet onder de 10 graden! De Bilt had deze dag een datumrecord wat minimumtemperatuur en gemiddelde temperatuur betreft.

Voor het eerst in 5 weken weer te koud
Dit weekend worden de bordjes verhangen en stroomt in een stevige westelijke stroming frissere lucht ons land binnen. Zondag wordt het voor het eerst sinds 5 februari weer te koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen 5 graden in het noorden en 9 graden in het zuiden. Alleen langs de Belgische grens kan het kwik nog in de dubbele cijfers uitkomen, maar maandag halen we nergens de 10 graden meer.

Maartse buien met zware windstoten
Dit weekend dendert de straalstroom, een krachtige wind op circa 10 km hoogte, recht over ons land. In hoog tempo worden storingen aangevoerd en deze brengen onstuimig weer met zich mee. Deze zaterdag schijnt de zon af en toe, maar vanmiddag trekken vooral over de noordelijke helft van het land ook maartse buien. Daarbij is kans op onweer, hagel en zware windstoten van 75-100 km/u. Lokaal zijn uitschieters boven 100 km/u mogelijk. Ook buiten de buien om waait het (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. In de kustgebieden waait het hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Met 8 tot 12 graden is het vandaag nog vrij zacht.

Vanavond neemt de wind snel af en verlaten de meeste buien het land. Vannacht gaat het vanuit het zuiden stevig regenen. Het koelt af naar 3 tot 6 graden.

Stormdepressie gevolgd door sneeuwbuien?
De weerkaarten voor zondag zien er spannend uit. Boven het oosten van Engeland ontstaat een depressie en ten zuiden daarvan boven het Kanaal vinden we een krachtig windveld. Weermodellen berekenen nu een (zware) storm, 9 of 10 Bft. Het lagedrukgebiedje trekt dwars over Nederland, het windveld bereikt waarschijnlijk de zuidelijke provincies. Aan de Zeeuwse kust kan het in de loop van de ochtend tot begin zondagmiddag stormen en tot diep in Brabant en Limburg wordt de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij komen op grote schaal zware windstoten voor van 75 tot 100 km/u. In Zeeland en de Limburgse heuvels zijn uitschieters mogelijk tot 100-120 km/u! Ten noorden van de grote rivieren is het dan nog relatief rustig en trekt de wind pas later in de middag aan. Langs de hele kust wordt de wind dan stormachtig met zware windstoten.

Het is zondag buiig en in de loop van de dag krijgen de buien een steeds winterser karakter met hagel en smeltende sneeuw. Ook komt hier en daar een klap onweer voor. In het zuiden is de kans op wat zon het grootst. In de avond en nacht daalt de temperatuur in het binnenland tot dicht bij het vriespunt. Buien gaan dan vaak met natte sneeuw gepaard en vooral in hogere delen van het land, zoals de Limburgse heuvels of de Veluwe, kan het even wit worden.

Maandag verdwijnt het witte goud snel, maar is de bovenlucht erg koud. Op circa 1,5 km hoogte vriest het 6 tot 8 graden en rond 5 km hoogte is de lucht zelfs -40 graden! Dat resulteert de hele maandag in winterse buien met hagel, onweer, natte sneeuw en windstoten. Liefhebbers kunnen dan ook genieten van mooie buienluchten.

Jordi Huirne, MeteoGroup