Windkracht 8 in Brabant

Klein en venijnig lagedrukgebiedje veroorzaakt ongewoon veel wind

Dat was even een straffe wind vanochtend. Een klein, maar venijnig lagedrukgebiedje trok over en leidde in het binnenland lokaal tot een stormachtige wind, 8 Beaufort. Het komt niet vaak voor dat er boven land een stormachtige wind waait. En het bijzondere, aan de kust waaide het krachtig, 6 Bft, en daarmee was het aan zee dus eventjes een stuk minder onstuimig dan boven Brabant.

De winduithalen van vanochtend hebben alles te maken met een actieve zone van de straalstroom die momenteel boven ons deel van Europa ligt. Aanwezigheid van de straalstroom leidt er niet alleen toe dat allerlei depressies vanaf de oceaan over onze omgeving worden getrokken, maar die ‘jetstream’ kan ook kleine lagedrukgebiedjes veroorzaken die plots ontstaan en als gevolg extra wind aan de grond teweegbrengen. Die straalstroom is nu nog wat aan het golven en zal de komende dagen juist helemaal west-oost over Europa komen te liggen. Het verschil is dat een golvende straalstroom makkelijk ook een rug (van hogedruk) kan laten uitwaaieren, terwijl een west-oost straalstroom toch bovenal wind en plukken met neerslag brengt.

Kort en krachtig
In de late nacht begon de wind al aan te trekken in Zeeland en rond de klok van 6 uur had geheel Zeeland windkracht 6 te pakken, met in Vlissingen 7 Bft. Het was dit windveld dat vervolgens in vliegende vaart door Brabant heen liep en de wind in Eindhoven op 7 en in Volkel zelfs 8 Bft bracht. Vervolgens ging een deel van die windsterkte ook naar Nijmegen- Arnhem en de Achterhoek. Zo meldde Ans Prinsen uit Meddo (Winterswijk): “Rond 8.00 uur hadden we hier een flinke windstoot van 90 kilometer per uur. Bij de buurman was een boom omgewaaid.” En even later was het heftigste windveld ons land uit. Het kleine lagedrukgebiedje dat de wind veroorzaakte, lag om 9.00 uur bij Noordoost-Groningen. Heel snel gekomen, heel snel vertrokken.

Ook de gestage regen van vanochtend had een behoorlijk tempo. Maar aangezien het een tamelijk omvangrijk regengebied was, kwam er behoorlijk veel naar beneden. In vooral de westelijke en centrale delen van het land is 15 tot 25 millimeter regen gevallen, lokaal nog wat meer. Na de regen is het flink door blijven waaien. Vanuit het zuidwesten schoven verspreid buien binnen. 

Waarschuwing: later in de middag weer extra uithaal wind
In de tweede middaghelft en gedurende de avond zal de wind opnieuw wat steviger uithalen als een volgend lagedrukgebied naderbij komt. Die depressie komt niet pal over ons heen, maar schuift ten noorden van de Wadden oostwaarts en leidt tot een extra ‘knijpveld’ voor wat betreft de wind. Het woord ‘knijpveld’ slaat op de isobaren die wat dichter bij elkaar komen te liggen. In samenspel met een onstabiele luchtopbouw en de diverse buien, kan dat meekoppeling van de wind op 500 meter veroorzaken. Op die hoogte staat ongeveer 50 knopen aan wind (een low level jet). Dat is behoorlijk veel.

Dit geheel leidt ertoe dat het boven het binnenland dan (vrij) krachtig waait, met zware windstoten van 80 of 90 kilometer per uur. Aan de kust zijn dezelfde zware windstoten (tot 90 kilometer per uur) mogelijk. De doorstaande wind kan aan op de kust even stormachtig worden, 8 Beaufort.

Bron: MeteoGroup