Westcirculatie draait op volle toeren!

De westcirculatie is terug van weggeweest en houdt ditmaal opvallend lang aan. Dit betekent dagen of dagdelen met regen en stevige wind.

 

De westcirculatie is terug van weggeweest en houdt ditmaal opvallend lang aan. Dit betekent dagen of dagdelen met regen en stevige wind. Wind uit westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Lenteweer is ver weg.

We schreven het onlangs en het is uitgekomen: de straalstroom is op stoom en laat zich niet zomaar verdrijven. Af en toe komt een uitloper van een hogedrukgebied onze kant op, zowel aan de grond als op b.v. 5,5 kilometer hoogte waar we de straalstroom al tegenkomen. Maar die rug van hoge luchtdruk scheert, vanwege de activiteit en ligging van de straalstroom, steeds snel over ons land. In dit geval kan een hogedrukgebied zich niet goed 'hechten' en is de volgende regenstoring er alweer. Het zijn die uitlopers die korte droge momenten met zonneschijn opleveren, de momenten die het weer af en toe nog opfleuren. Zo lijkt a.s. vrijdag redelijk droog te verlopen met regelmatig zonneschijn en tijdelijk minder wind.

Energiek
In het weekend en de hele volgende week blijven oceaanfronten aan zet. De straalstroom blijft energiek, de grote temperatuursverschillen tussen noord en zuid houden de stroming in stand. Ook dan zijn er wel dagdelen die droog verlopen, maar in de regel is het nat en winderig. Soms zit er een actieve depressie bij en afhankelijk van haar koers kan het bij ons onstuimig zijn met aan zee rond 8 Beaufort en bijbehorende felle rukwinden van soms meer dan 75 kilometer per uur. Heel misschien dat een keertje stormkracht 9, ofwel 9 Beaufort, aan de kust wordt gemeten.

Fris, maar niet 'officieel' koud
Wind en regen maken het fris, zonder dat de temperaturen onder de norm scoren. Morgen, donderdag, is het circa 10 graden in de middag. Hierna ligt de maximumtemperatuur op of iets boven de seizoensnormaal. Die norm is nu nog rond 8 graden en volgende week - in de 2de maartdecade - rond 9 graden. In de nachten is zo'n 2 graden nu het langjarig gemiddelde, qua minimum, en dat gaan we eerst niet bereiken. Misschien dat enkele nachten volgende week wel (wat) kouder verlopen. Mocht een hogedruk-uitloper precies in de nacht passeren, dan kan het rustig én helder zijn waardoor de temperatuur vooral landinwaarts (iets) onder nul duikt. Het is nog maart dus heel normaal. 

Normale maandsom in 10 dagen?
Maar structureel hogedrukweer blijft dus uit. De straalstroom is ditmaal opvallend hardnekkig, tot in de lange termijn van pakweg 10 dagen vooruit. Volgens de operationele run van het ECMWF van afgelopen nacht, ofwel de hoofdberekening, kan over 10 dagen tijd in totaal tussen 41 en 70 millimeter neerslag vallen. Zie de kaart. Dit komt aardig overeen met het langjarig maartgemiddelde, de normale maandsom, van 68 millimeter neerslag.

Bron: MeteoGroup.