Wisselvalligheid troef

Maart doet zijn reputatie nu al eer aan. Een betere omschrijving dan ‘wisselvallig’ is er voor deze week niet.

Regen, wind, onweer, zon: we krijgen van alles op ons bord de komende dagen. De maand maart staat er om bekend dat zo’n beetje alle seizoenen de revue kunnen passeren. Precies een jaar geleden waren we nog maar net de schaatsen weer aan het opbergen, minder dan een week geleden passeerden we de 20 gradengrens (oké, dat was nog net februari) en vandaag lijkt het wel weer herfst.

Vandaag een toepasselijk begin dus van een zeer wisselvallige week: zware windstoten, pittige buien en onweer. Een windstoot van 112 kilometer per uur werd in Vlissingen gemeten, maar ook in Overijssel en Drenthe kwam het tot bijna 100 km/u. Vanmiddag neemt de wind en de nattigheid geleidelijk af. Prettig voor veel carnavalsorganisaties die moesten beslissen of de optochten door konden gaan of niet.

Zo onstuimig als vandaag is het voorlopig even niet, maar er komt nog van alles langs deze week. Vanavond is het op veel plaatsen even droog, maar in de nacht volgen nieuwe buien. Tussendoor zijn er ook opklaringen, waardoor het weer wat meer kan afkoelen. De minima liggen rond een graad of 5.

Dinsdag buitjes
Met buien hebben we ook dinsdag overdag te maken, al zijn ze dan over het algemeen minder talrijk en minder hevig dan die van maandag. Wel is er nog kans op wat hagel of onweer. Maar het grootste deel van de tijd is het droog en de zon laat zich nog regelmatig zien. Vooral de provincies langs de kust kunnen aardig wat zonuren verwachten. Daarbij is het nog steeds aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. De temperaturen variëren tussen 8 graden in het uiterste noorden en het uiterste zuiden, tot maximaal 11 in het binnenland.

Woensdag
In de nacht naar woensdag volgt dan een nieuwe storing, en ook woensdag overdag vallen er buien, soms wat langdurigere regen. De zon krijgen we die dag maar nauwelijks te zien, hoogstens in het zuiden van Limburg nog even. De wind is die dag gedraaid naar zuidelijke richting, waardoor nog iets zachtere lucht aangevoerd wordt; de temperatuur loopt dan weer op naar 10 tot maximaal 13 graden.

Zodra de regen van woensdag wegtrekt ligt de volgende storing al weer voor ons klaar. Ook donderdag wordt een regenachtige dag, ook weer met flink wat wind langs de kust. Ook vrijdag blijft het niet geheel droog.

Voorlopig lijkt dit weertype nog wel even aan te houden. De temperaturen zijn deze week nog vrij hoog, maar geleidelijk zakken die iets. Echte wintertaferelen komen waarschijnlijk niet terug op korte termijn, maar dat lenteweer zit er voorlopig ook niet in. We moeten het even doen met herfst.