De warmste winterdag ooit gemeten in De Bilt!

Gisteren werden warmterecords verpulverd, vandaag doen we het dunnetjes over.

In De Bilt was het vandaag 18,9 graden. Daarmee is niet alleen het dagrecord uit 1964 (15,1 graden) verbroken, niet eerder was het zo warm in de meteorologische winter, die van 1 december tot 1 maart loopt. Het oude record was 18,3 graden en werd waargenomen op 25 februari 2019. Een maand- en seizoensrecord dat na één dag wordt verpulverd is zeer bijzonder en geeft aan dat het klimaat opwarmt.

Boven de zandgronden in het zuiden, oosten en de duingebieden stijgt de temperatuur het snelst, omdat de zon het zand snel opwarmt. Daardoor stijgt de luchttemperatuur hard en was het voor het middaguur al ruim 17 graden. Uiteindelijk werd het in Eindhoven het warmst met 19,7 graden. Wijk aan Zee zat een fractie later met 19,6 graden. Het dagrecord over alle weerstations is daarmee bijna verbroken. In 1900 noteerde het inmiddels opgeheven weerstation Winterswijk 20,3 graden. 

Morgen 20 graden?
De temperatuur loopt morgen nog iets verder op. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het 15-20 graden. In Brabant en Limburg is de kans zo’n 60% dat de 20 graden wordt overschreden en dan mogen we spreken van een bijzonder vroege eerste lokale warme dag.

Als wordt gekeken naar alle officiële KNMI-stations in ons land, dan is in het verleden twee keer een warme dag genoteerd in februari. Lang geleden, in het jaar 1900, werd het op het Achterhoekse weerstation Winterswijk op 26 februari 20,3 graden. In 1990 noteerde weerstation Oost-Maarland (in het Maasdal van Zuid-Limburg) op 24 februari 20,4 graden en dit is naast het februarirecord ook de vroegste lokale warme dag ooit gemeten. Iets verderop werd het op weerstation Epen 20,0 graden. Deze weerstations zijn inmiddels opgeheven. Als dat in De Bilt gebeurt is dat uniek. De vroegste officiële warme dag is op 17 maart gemeten in 1961 en 1990.

Vanaf donderdag meer bewolking en frisser
Het hogedrukgebied dat vandaag en morgen nog boven ons land ligt, zakt vanaf donderdag naar het zuiden weg. Zwakke storingen kunnen ons land dan weer bereiken. De bewolking neemt toe en er zou af en toe wat regen kunnen vallen. Veel stelt het niet voor. Ook neemt de zuidwestenwind in kracht toe. De temperatuur gaat naar beneden, maar met een graad of 12 blijft het zachter dan de normale temperatuur van 7 graden. De nachtvorst raken we juist kwijt.

Vanaf zondag wordt het een stuk wisselvalliger. Carnavalsvierders moeten dan rekening houden met flink wat regen en wind. Met een graad of 9 blijft het wel aan de zachte kant.