Hoge toppen en diepe dalen

Tot en met woensdag is het winter en lente op 1 dag. Bekijk de temperatuurgrafiek met zijn pieken en dalen.

Het weer van de eerstkomende dagen is het eigenlijk hetzelfde als dat van eerder vorige week. De ochtend begint koud, in de middag warmt het lekker op. Je ziet dit duidelijk terug in de temperatuurpluim(en).

Onlangs was het temperatuursverschil tussen dag en nacht enkele dagen al (vrij) groot. Op 15 februari b.v. werd het in Eelde 14,9 graden na een nacht met een laagste waarde van -2,5 graden. En zondag 17 februari werd het in De Bilt 15,1 graden na een nacht met iets vorst, namelijk -0,4 graad. In Maastricht werd het die dag 18,1 graden na een nacht met 3,5 graden. Op Vlieland zorgde aanvoer van de lucht via het nog koude water voor een lager maximum. Hier werd het op die zondag 9,7 graden, na een nachtelijk minimum van 4,7 graden.

Op herhaling
Komende week gaan we op herhaling met dit patroon. Althans, tot en met woensdag. Ook dan is dat dag- en nachtverschil op de Wadden, en ook langs de kust in het algemeen, kleiner dan in het binnenland. In de temperatuurpluim voor de binnenlandstations zie je wel hoge toppen en diepe dalen. Ofwel: hoge middagtemperaturen en vrij lage minimumtemperaturen, winter en lente op 1 dag. Want in de nachtelijke uren en 's ochtends vroeg heb je dan in veel gebieden lichte vorst, terwijl de maximumtemperaturen op minstens 10 graden zullen uitkomen. Sterker nog, maandag tot en met woensdag wordt het wellicht op grote schaal minstens 15 graden. Het februariplafond is 20 graden voor met name het zuiden van Limburg. Vooral woensdag is hier, mede door lijwerking, die officieel warme grens van 20 graden misschien nipt haalbaar.

Net buiten de top-10
Dat grote dag- en nachtverschil betekent dat de gemiddelde etmaaltemperaturen de komende dagen binnen de perken blijven; de koude nachten beletten een extreem milde of recordzachte sprokkelmaand. Op deze manier gaat de derde wintermaand 'gewoon' zacht verlopen. De voorlopige berekening voor wat de gemiddelde februaritemperatuur betreft, komt in De Bilt op 5,9 graden uit. De norm is 3,3 graden (tijdvak 1981-2010). Hiermee komt februari 2019 net buiten de top-10 van zachtste sprokkelmaanden vanaf 1901 terecht, namelijk op plaats 11 in die ranglijst.

Risico op regionaal hardnekkig 'grijs'
Zondag tot en met woensdag lijkt het kat in het bakkie. Met een hogedrukgebied bij of boven Nederland is er volop zonneschijn, waait het niet veel en is het overdag dus (erg) mild. Maar in deze tijd van het jaar is de zon toch nog niet bij machte om eventuele laaghangende bewolking snel en goed op te lossen. Hier hebben we afgelopen vrijdag een voorbeeld van kunnen zien. Het kan zijn dat we regionaal, en dan vooral aan zee en rondom het IJsselmeer, hardnekkig 'grijs' gaan krijgen. Aanvoer van mist vanaf zee, boven het nog koude water ontstaan, en nachtelijke mist (stralingsmist) kunnen het vooral in de ochtenden grijs maken. De mist kan overgaan in laaghangende bewolking die vervolgens niet 1,2,3 weg is. Voor maandag is er al een zwak signaal wat dat betreft. Voor dinsdag, woensdag en donderdag zijn de risico's op laaghangende bewolking groter.

Lenteregen?
Een blik op de langere termijn leert ons dat de westelijke stroming waar we gisteren over schreven, nog steeds in de kaarten zit. Dit zal wisselvallig weer brengen en dan verdwijnen de grote dag- en nachtverschillen qua temperatuur. Op de laatste dag van de meteorologische winter op donderdag 28 februari, zijn de eerste (miezer)regenwolken mogelijk. Of hiermee een natte periode in de steigers wordt gezet, in de eerste week van maart, is nog even de vraag. Dit hangt af van het patroon en de sterkte van die eventuele westcirculatie.

Deze februarimaand is natuurlijk nog niet om. Maar we kunnen nu al zeggen dat de sprokkelmaand regionaal (behoorlijk te) nat is verlopen. Dit kwam door regen eerder deze maand. De meeste regen viel in een brede zone vanaf Zuid-Holland via midden van het land tot Gelderland. Op een paar meetstations is meer dan 80 millimeter water gemeten. Gemiddeld over het land valt in februari normaal 55 millimeter, aldus het KNMI.