Tweede zonovergoten weekend op rij

Er lijkt maar geen einde te komen aan het zachte, lenteachtige weer. Komend weekend lijkt zelfs een herhaling te worden van afgelopen weekend, waarin de zon volop scheen.

Er staat alweer een zonovergoten februariweekend voor de deur. Al de hele maand, met uitzondering van een paar dagen, zijn de temperaturen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. In De Bilt werd het, met uitzondering van de eerste week van februari, bijna dagelijks 10 graden of meer. En dat terwijl dit klimatologisch gezien de koudste periode van het jaar is.

Zacht Europa
Wij zijn niet de enige die er zo warmpjes bij zitten. Het hogedrukgebied dat al dagenlang zo bepalend is voor ons rustige en zachte weer, veroorzaakt in bijna heel West-Europa voorjaarstaferelen. In Spanje zijn de eerste zomerse waarden begin februari al gehaald, zoals eerder hier te lezen was; daar is dat ook niet zo uitzonderlijk. Ook Portugal, Italië, Frankrijk en België liggen allemaal volop in de hogedruk-invloeden.

Het zijn dus niet alleen de bekende ‘warme landen’, ook Engeland en Schotland doen mee. Daar valt dan wel wat meer neerslag dan bij ons, maar ook daar zijn de temperaturen flink hoger dan normaal. Hetzelfde geldt voor Scandinavië. Mooi te zien op de kaart met temperatuurafwijkingen (afbeelding 2).

Veel zon
Bij ons beloven zaterdag en zondag weer volledig in het teken te staan van uitbundige zonneschijn. Vooralsnog lijkt het noordoosten van het land op zaterdag de meeste kans te hebben op wat bewolking tussendoor, maar zondag lijkt ook daar niets meer van over. Daarbij staat er ook nog eens nauwelijks wind. De temperaturen komen wat minder hoog uit dan vorig weekend met maximaal een graad of 14. Maandag komt daar wel nog wat bovenop en gaan we lokaal richting 16 of 17.

Verschil van dag en nacht
Het heldere weer betekent wel weer flinke afkoeling in de nachten. De vorst komt weer even terug. Zowel in de nacht naar zondag als die naar maandag vriest het op grote schaal een paar graden. Alleen langs de kustlijn blijft het meestal boven nul. Zo kan het verschil tussen dag en nacht bijvoorbeeld in Limburg misschien wel 20 graden bedragen.

Op de langere termijn, in de loop van volgende week, worden de nachten weer wat zachter. Maar ook dan zien we de middagtemperaturen nog gestaag boven de 10 graden uitkomen en ook van neerslag lijkt de komende tijd weinig sprake. Pas rond de eerste dagen van maart beginnen weer wat serieuze neerslagsignalen in de kaarten te verschijnen.

Prettig weekend alvast.