Februariwarmte Maastricht door lij-werking

De ligging én de zuidelijke wind met aanvoer van zachte lucht hebben de afgelopen dagen in Maastricht tot de hoogste temperatuurscore geleid.

De ligging en de zuidelijke wind met aanvoer van zachte lucht hebben de afgelopen dagen in Maastricht tot de hoogste temperatuurscore geleid.

Van het afgelopen weekend sprong gisteren, dus zondag 17 februari, er thermisch gezien uit. Op grote schaal werd het minstens 15 graden. Bij het meetpunt van Maastricht werd het het warmst: maar liefst 18,1 graden. Dit betekende hier een evenaring van het datumrecord uit 1950. Ook toen werd het 17 februari 18,1 graden. Het minst zacht werd het gisteren te Vlieland, maar met 9,7 graden was hier wel sprake van een nieuw datumrecord. Het oude record was namelijk 8,4 graden gemeten op 17 februari 1998.

Geen föhn, maar lij...
Tot en met deze maandag is het de zuidelijke wind die voor deze tijd van het jaar erg zachte lucht aanvoert. In Maastricht is hierbij geen sprake van het föhn-effect, omdat er geen regenwolken zijn te bekennen. Over föhn(werking) hebben we het alleen bij neerslag en bewolking aan de ene kant van bergen of heuvels, en zonnig weer met hoge temperaturen aan de andere zijde van bergen of heuvels. Ofwel de loef- en lijzijde, zoals we dit kennen uit de aardrijkskundelessen. 

Zondag bijvoorbeeld deed alleen de lij-werking haar werk voor het bewerkstelligen van de februariwarmte in Maastricht. Aan de noordkant van de Ardennen/Eifel werd de lucht gedwongen om te dalen. De zeer droge lucht op die hoogte zakte naar beneden en kon zelfs door een nog niet heel erg sterke februarizon behoorlijk opwarmen (omdat de lucht droog is, gaat er meer energie naar het verwarmen ervan). Als de aanwezige luchtsoort sowieso al erg zacht is, zoals nu, kan dat dus recordwarmte opleveren. Ondanks dat vrijdag en zondag ook veel andere weerstations ‘lekker’ hoog wisten te scoren, was er in het zuiden van Limburg ook sprake van lij-werking, waardoor hier in principe de hoogste temperaturen gemeten konden en kunnen worden. Zo zagen we vrijdag aan de noordzijde van de Eifel kwikstanden van 18-19 graden en ook zaterdag werd het er op meerdere plaatsen 18 graden. En: net over de grens, in Geilenkirchen, werd het zelfs 20,6 graden zondagmiddag, overigens na een koude nacht met -0,6 graad op dit weerstation. Dit was ook het resultaat van de aanwezigheid van (erg) droge lucht. De nachtelijke afkoeling was mede hierdoor optimaal.

Eerst minder zacht, later weer warmer, maar met ochtendgrijs
In de nacht naar dinsdag passeert een zwak koufront ons land. Er gaat wat regen vallen. Na passage van het front dringt minder zachte lucht op, met iets toenemende naar zuidwest draaiende wind. Dinsdag en woensdag wordt het 's middags gemiddeld over het land rond 10 graden. Hiermee is het 'gewoon' zacht voor de tijd van het jaar, maar misschien is dit toch wennen na de veel hogere temperaturen van de afgelopen dagen. Dinsdag zijn er vooral in het westen brede opklaringen te verwachten, met dus vooral hier (vrij veel) zonneschijn. Het blijft overwegend droog. Het noordoosten maakt nog wel kans op eerst wat regen. Voor woensdag wordt op grote schaal veel bewolking verwacht. In het uiterste noorden is dan een beetje regen mogelijk, bij een warmtefront. 

Nieuwe blokkade...
Later in de week komt een volgend, sterk hogedrukgebied zich met het Nederlandweer bezighouden. Het lijkt opnieuw een heuse blokkade te worden. Daarmee kan het opnieuw lange tijd rustig én droog weer zijn. Maar mogelijk zijn er wel grijze of mistige ochtenden, waarmee een geheel zonnige periode niet zo waarschijnlijk is. Maar overdag wordt het opnieuw zachter, vooral als de zon goed doorbreekt. Zo staat voor vrijdagmiddag voor het zuiden alweer een graad of 14 à 15 in onze verwachting.

Bron: MeteoGroup en kaartjes via Meteociel.fr