Later koudere nachten, overdag een vleugje voorjaar

Onstuimige zaterdag, kletsnatte zondag. Maar de herfstwinter gaat verdwijnen. Later komende week overdag een vleugje voorjaar, en koude nachten.

Na de vele wind van zaterdag volgt een kletsnatte zondag. Maar in de nieuwe week wordt het rustig, vooral na maandag, én een vleugje voorjaar. Althans, overdag. De nachten kunnen vrij koud zijn.

Na opklaringen met harde wind op zaterdag, onder regie van een depressie ten noorden van ons (zie weerkaart), is het deze zondag de beurt aan een actieve regenstoring die West-Europa aandoet. In een paar uitdraaien (runs) van het grote Euromodel, het ECMWF, was afgelopen week heel even sprake van een andere potentiële stormdepressie voor onze omgeving voor zondag. Maar inmiddels zijn koers en activiteit van deze depressie dusdanig, dat het bij ons niet tot stormweer komt. Het is een ‘ordinair’ lagedrukgebied dat echter een groot regengebied bij zich heeft. Wij ontspringen de regendans niet. Overigens kan het ook wel een paar uur droog zijn, we kunnen beter van regenperioden spreken...

Waterballet!
En hoeveel water gaat er dan vallen? Het ziet er naar uit dat in de periode 7 tot 19 uur, in 12 uur tijd, meer dan 10 millimeter regen gaat vallen. Ofwel, minstens 10 liter water per vierkante meter. Op en langs de kern van de depressie kan het dubbele vallen, 20 millimeter of nog wat meer. De exacte koers over Nederland is hierbij allesbepalend. Een uitloop tot lokaal 30 mm is niet ondenkbaar. 10, 20 of 30 mm; voor de winter is dit hoe dan ook veel regenwater. Pas in de nacht naar maandag trekt het omvangrijke regengebied naar Duitsland weg. Vanuit het westen gaat de luchtdruk vervolgens stijgen. 

Hogedrukblokkade, maandag overgangsdag
Voor maandag wordt een hogedrukgebied verwacht dat de boel voor (oceaan)fronten dichtgooit, ofwel een blokkade. Het hogedrukgebied schuift de dagen hierna met zijn kern over Frankrijk naar Duitsland. Maandag waait eerst nog een frisse noordwester, rond 4 Beaufort, met aanvoer van onstabiele lucht, met op hoogte vriestemperaturen. Dit levert enkele buien op, ook hagel. Maar tussendoor hebben we dan fraaie opklaringen. Er kunnen mooie wolkenluchten worden waargenomen en hierbij zijn regenbogen mogelijk. De middagtemperatuur is 8 graden maximaal. In een bui is het frisser.

Vleugje voorjaar in de middag
Dinsdag draait de afgezwakte wind naar het zuidwesten. Met en door aanvoer van niet al te koude en vrij vochtige lucht van boven zee zijn wolkenvelden zeer waarschijnlijk, met bij tijden ook wel zonneschijn. Het blijft vanaf dinsdag enige tijd droog.

Later in de week trekt het hogedrukgebied vermoedelijk noordoostwaarts. Tegen die tijd komen wij hierdoor in een zuidoostelijke stroming terecht. Van aanvoer van vrieskou is geen sprake en de zon jut de middagtemperatuur in deze periode van het jaar al wat op. De nachten gaan wel koud verlopen. In de nieuwe week kan de nachttemperatuur namelijk dalen tot iets boven het vriespunt, of tot om en nabij dat nulpunt. Dit is sterk afhankelijk van wolken. Vooral met weinig of geen bewolking is een graadje vorst mogelijk; (uit)stralingsvorst. Onder bewolking pakken de nachten minder koud uit. Overdag wordt het 7 tot 10 graden, bijvoorbeeld rond lunchtijd, en later in de week in het zuiden mogelijk nog iets milder. 

Als de zon zich dan laat zien, kan dit rustige februariweer als een vleugje voorjaar worden ervaren. Maar in de nachtelijke uren en in de vroege ochtend kan het dus vrij koud zijn. Stralingsvorst met daarbij later misschien ook mistvorming. Kortom, een snipje winter, maar voor winterliefhebbers - de schaatsers op natuurijs - is het niets.

Bron: MeteoGroup.