Donderdag: weer voor de weerfotograaf

Donderdag krijgen we fraaie buienluchten te zien. Winterse buien worden door opklaringen afgewisseld. Deel je weerfoto met ons!

Koude lucht strijkt donderdag over de Noordzee. Dit leidt tot enkele winterse buien die door opklaringen worden afgewisseld. Weer voor de weerfotograaf!

De afgelopen tijd hadden wolkenvelden over het algemeen de overhand. Vaak was het grijs met bij tijden regen of miezerregen. Het aandeel zonneschijn was dan ook beperkt. Zo scheen de zon in De Bilt gedurende de eerste 15 dagen van deze maand in totaal 18 uren, de norm voor deze periode is 29 uren. Op 9 januari was de zon het vaakst te zien. Na deze grijze woensdag is het donderdag wel de beurt aan opklaringen. Dit heeft met een weersverandering te maken. De relatief zachte lucht van woensdag maakt plaats voor koudere lucht.

Koude lucht met winterse buien én zonneschijn
Donderdag zitten we in die koudere lucht. Met de langgerekte noordwestelijke stroming wordt lucht afkomstig van de Noordpool aangevoerd. Zie de weerkaart geldig voor 13 uur. Deze luchtsoort strijkt over de relatief warme Noordzee en wordt hierdoor onstabiel van opbouw. Er gaan buien ontstaan die met de noordwestenwind moeiteloos ons land bereiken. De buienwolk komt tot maximaal 6 kilometer hoog. Je ziet dan van die rafelige wolken - sluierwolken - aan de top van de bui, op die hoogte zijn er ijskristalletjes aanwezig. Vanwege de aanvoer van de vrieskou in de bovenlucht zullen er winterse buien vallen. Dit zijn buien met naast regen ook hagel en wat smeltende sneeuw. Aan de kust kan een onweersklap voorkomen. Tussen de buien door zijn er enkele felle opklaringen te verwachten, vooral in de middag, en is een regenboog mogelijk. Kortom, ideaal weer voor de weerfotograaf! We zien je weerfoto graag tegemoet voor b.v. Facebook en Instagram. Het e-mailadres is waarnemingen@weer.nl 

Plaatselijk een beetje wit en gladheid
Omdat de lucht vanaf zee wordt aangevoerd, zal de maximumtemperatuur dik boven nul uitkomen. Het wordt 4 tot 6 graden maximaal. In een winterse bui daalt de temperatuur een paar graden. Ook zijn er windstoten te verwachten. Het waait uit west en aan zee uit noordwest met gemiddeld 3 tot 5 Beaufort en aan zee met veelal 6 tot 7 Beaufort. Wind en winterse buien maken het guur. 

In de avond gaat de temperatuur naar verwachting snel omlaag en gaat het landinwaarts vriezen, bij afnemende wind. De nog natte wegen kunnen bevriezen. Bovendien kan het ook door de verspreide neerslag lokaal glad worden. Vooral landinwaarts is nog een bui met een beetje sneeuw mogelijk. Vooral in het oosten en in Zuid-Limburg kan het een beetje wit worden. De gladheidsbestrijding gaat weer eens zijn diensten bewijzen.

Rustig winterweer, maar geen extreme kou
Vanaf vrijdag zitten we in rustig vaarwater dankzij de invloed van een hogedrukgebied met zijn kern nabij of boven het land. Storingen komen er niet in. Het is dan ook droog en de zon komt er af en toe bij. Wordt het vrijdagmiddag nog rond 5 graden, de dagen hierna is het een paar graden kouder. Zaterdag wordt de wind zuidoost en matig. Zondag lijkt even een oostnoordoostenwind droge, koude lucht te brengen. Op de te verwachten weerkaarten schuift het hogedrukgebied naar Engeland, de Noordzee en het zuiden van Noorwegen. Een depressie lijkt dan naar Frankrijk te bewegen. Dit alles resulteert bij ons in meer zonneschijn en omdat het dan in de donkere uren helder is, kan het makkelijk 2 tot 5 graden vriezen. Begin komende week is het nog iets kouder met lokaal matige vorst (-5,1 graden of kouder).

Bron: MeteoGroup.