Sneeuwstorm op Spitsbergen

Meer dan 100 mensen geëvacueerd, deels vanwege lawinegevaar

Veel mensen verblijven er niet op Spitsbergen. Gemiddeld zo’n 3.000 tot 4.000 aan vaste inwoners en tijdelijke onderzoekers, studenten en mijnwerkers. De inwoners zijn er ook wel heel wat barheid gewend. Het klimaat is er uitermate ruig, de winters zijn lang en donker en de mogelijkheden tot ontspanning beperkt. Maar soms wordt het te bar. Zo zijn er vanochtend vroeg 29 huizen ontruimd en zo’n  80 studenten tijdelijk in andere onderkomens geplaatst. De oorzaak: een zware storm bij temperaturen ver onder het vriespunt.

De veroorzaker
Het stormweer wordt teweeggebracht door een lagedrukgebied dat ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Spitsbergen oostwaarts trekt. Langs de noordzijde van Lapland. Aan de zuidzijde van dit systeem waait het veelal hard tot stormachtig uit het westen in de noordelijke Noorse kustgebieden. Aan de noordzijde staat een felle oostelijke wind, die op en rondom Spitsbergen gemakkelijk stormkracht bereikt.

Vanochtend al waaide het fors. Op de luchthaven van Spitsbergen stond een volle storm, 9 Bft. Er is momenteel dan ook geen vliegverkeer mogelijk. Alle vluchten zijn geannuleerd. Er worden vanmiddag lokaal zeer zware windstoten tot 144 kilometer per uur verwacht.

De gevolgen
De vele wind heeft meerdere effecten. Zo ligt de hoofdplaats, Longyearbyen in een langgerekt dal. Dit dal is omringd door een hoogvlakte van 300 à 400 meter. Op die hoogvlakte en in de daarbij behorende bergen licht een vracht aan sneeuw. Niet alleen kan de wind in het dal extra aan kracht winnen door het zogeheten venturi-effect (waardoor de koude wind extra hard door het dal ‘valt’), maar ook kan de storm veel sneeuw het dal inblazen. Én sneeuwbulten creëren op de randen van de hoogvlakten. Sneeuwlawines en gevaar voor sneeuwlawines zijn dan ook een aanzienlijk probleem.

Verder leiden wind en sneeuwval tot slechte zichten, zeer lage gevoelstemperaturen en kunnen allerlei loszittende materialen wegwaaien en elders schade veroorzaken. Men zal op Spitsbergen vast even denken aan de storm van december 2015. Toen kwamen twee mensen om het leven door een sneeuwlawine.

Bron: Noors meteorologisch instituut, Aftenposten, alle foto’s zijn van Reinout van den Born