Onstuimige dinsdag, vooral storm in het Waddengebied

Het wordt 1 dag onstuimig. Dinsdag kan het in het Waddengebied stormen, uit het noordwesten. Ook de noordwestkust kan de storm, 9 Bft, meepikken.

Dinsdag gaat het even flink waaien, dit begint overigens al in de nacht naar dinsdag. Op de Wadden kan het stormen, noordwesterstorm ofwel noordwest 9 Beaufort. Ook de noordwestkust kan nipt de storm meepakken.

Al enkele dagen zien we de stormdepressie 'in de kaarten'. Ook deze maandag wordt berekend dat de route van het weersysteem Noordzee-Oostzee wordt. Het windveld bereikt de lage landen, maar de stormwinden beperken zich tot het noordelijk en noordwestelijk kustgebied. Daar dan ook noordwesterstorm, (af en toe) 9 Bft. In het binnenland zijn het de windvlagen die opvallend zijn, zonder dat het gaat om extreme stoten. De zwaarste vlagen worden voor de kustprovincies verwacht, tot rond 90 km/u. De combinatie van springtij en veel wind uit noordwestelijke richting leidt tot hoge golven aan de kust, significante golfhoogtes tot 4 of 5 meter worden verwacht. De luchtstroming komt over de gehele Noordzee, de zogeheten strijklengte ('fetch') is groot en daardoor kunnen de golven zich opbouwen. Zie kaart.

Maar 1 vorstnacht
Op woensdag ligt het dan afgezwakte lagedrukgebied boven Wit-Rusland. Bij ons probeert een hogedrukgebied met de kern bij Ierland middels een uitloper het weer te bepalen. De uitloper komt op de Noordzee te liggen. Hierdoor neemt woensdag de wind af en is er bovendien vrij veel zonneschijn. Donderdag is het januari-weer al helemaal rustig. De wind waait tijdelijk uit noordelijke richtingen en voert woensdag en donderdag koudere lucht aan, maar tot winterweer van betekenis leidt dit niet. We krijgen alleen 1 'gewone' vorstnacht, de nacht naar donderdag. Helder weer, weinig wind en de aanvoer van vrij koude lucht zorgen voor flinke uitstraling, in het oosten kan het -3 of -4 graden worden. Donderdagmiddag is het maximaal 2 graden in de Limburgse heuvels tot 7 à 8 graden in de kustprovincies. In de avond kan het vooral in het zuidoosten nog nipt vriezen donderdag.

Vervolgens komt er hierna vanuit het westen alweer wat zachtere lucht opzetten. Want het hogedrukgebied ligt voor winterweer in Nederland 'verkeerd'; het zwaartepunt ligt ook later in de week bij Ierland. Aan de noordflank komen dan weer (mot)regenfronten met de relatief milde lucht naar ons waarbij de westelijke of noordwestelijke wind toeneemt. De middagtemperaturen stijgen weer tot 8 of 9 graden. En zo is de cirkel weer rond en blijft het in eigen land afzien voor de winterliefhebbers.

Nord-Alpenstau houdt aan
Ondertussen blijft het (extreem) winterweer in het Alpengebied. In het noordelijk Alpengebied houdt de sneeuwval onverminderd aan, omdat de noordelijke tot noordwestelijke stroming nog steeds niet ophoudt de eerstkomende dagen. De stuwingsneerslag aan de noord- en noordwestzijde van het bergmassief gaat nog dagenlang door, tot in het weekend is de sneeuwval er bij tijden intensief/zwaar. In de diepste dalen valt ook regen of een mengvorm van regen en sneeuw. Ook het lawinegevaar blijft regionaal groot, met en mede door af en toe veel wind.

Bron: MeteoGroup.