Vrachten met sneeuw voor noordzijde Alpen

Een sneeuwstorm raast over de Baltische staten en de Noordalpen krijgen bakken met sneeuw. De winter gaat duidelijk aan ons land voorbij. Brengen de vooruitzichten verandering?

Terwijl Nederland te maken heeft met bewolking, wat regen en vrij zachte lucht, krijgen de Noordalpen komende dagen bakken met sneeuw. Koude lucht uit Scandinavië zakt af richting het zuiden en botst tegen de Alpen. Er wordt een meter verse sneeuw verwacht en lokaal valt tot en met het weekend zelfs anderhalve meter sneeuw. De kou zakt af tot in Zuid-Europa, op de Balkan en zelfs in Italië valt sneeuw. 

Een krachtig hogedrukgebied boven de Britse Eilanden veroorzaakt saai winterweer in de lage landen. Tussen het Britse hoog en een lagedrukgebied boven de Baltische staten, worden met een noordwestelijke aanvoer vanaf de Noordzee veel wolkenvelden aangevoerd en soms trekken lichte buien vanaf zee het land op. Neerslag valt in de vorm van regen bij middagtemperaturen in ons land tussen 5 graden in Vaals en 8 graden in het westen. 

De sneeuwgrens ligt overdag rond 600 meter en ’s nachts rond 300 meter. Dat betekent dat het in Sauerland en in de Ardennen wel wit kan worden. De temperaturen schommelen daar rond het vriespunt. De Hoge Venen zijn op dit moment nog groen, maar in Winterberg ligt op de pistes een laag (kunst)sneeuw van 35 cm. 

Sneeuwstorm
Terwijl Nederland ‘last’ heeft van een relatief warme Noordzee, hebben Centraal en Oost-Europa te maken met koude lucht vanuit Scandinavië. In de Baltische staten kwam het afgelopen 24 uur tot een heuse sneeuwstorm. Het vliegverkeerd heeft er flink last van, takken vliegen door de straten en alleen al in Estland zitten 8000 huishoudens zonder stroom. 

Dik pak sneeuw voor de Noordalpen
De kou zakt af en botst tegen de noordzijde van de Alpen. Deze lucht wordt gedwongen op te stijgen en koelt daardoor flink af en condenseert. Omdat deze situatie tot en met het weekend aanhoudt wordt veel sneeuw verwacht in het noorden van Zwitserland en vooral Oostenrijk. De sneeuwgrens zakt tot in de dalen en zeker in Oostenrijk valt regionaal een meter verse sneeuw. Sommige weermodellen berekenen zelfs meer dan anderhalve meter sneeuw. In de bergen kan het wel hard waaien en dat maakt het in een skilift en op de piste toch wat minder aangenaam. 

Aan sneeuw is er op dit moment al geen gebrek. Zo ligt in het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol 50-60 cm en daar zou zomaar een meter bij kunnen vallen! De meeste sneeuw valt in het weekend, maar dan stijgt de sneeuwgrens wel naar 1000 meter. In de dalen zou neerslag dan over kunnen gaan in regen.

Op andere plekken ligt meer sneeuw. Zo viel op Oudejaarsdag in skigebied ski Arlberg 135 cm sneeuw. Op de hoogste pistes is de sneeuwdikte zelfs tweeënhalve meter. Sölden doet er nog een schep bovenop met op de top (3340 meter hoogte) 330 cm sneeuw. In het dal ligt circa 80 cm. In dit zuidelijkere skigebied wordt overigens minder sneeuw verwacht, enkele tientallen centimeters.  

Ook Zwitserland heeft voldoende sneeuw en de noordzijde van de Alpen krijgt een verse laag sneeuw van enkele tientallen centimeters. De zuidelijke Alpen van Zwitserland en Oostenrijk, de Franse Alpen en de Italiaanse Alpen komen er bekaaid vanaf, daar wordt voorlopig geen sneeuwdump verwacht. 

Balkan en Zuidoost-Europa wel sneeuw
De koude lucht komt vandaag ook in Zuidoost-Europa aan. Op de Balkan valt op grote schaal sneeuw en ook de Apennijnen kunnen sneeuw verwachten. Zelfs op de hogere delen van Sicilië valt sneeuw. Ook in Griekenland en Turkije wordt het wisselvallig en koud winterweer. In het noorden van Griekenland kan het zelfs op zeeniveau sneeuwen. 

De kou blijft zich voorlopig concentreren op het oosten van Europa. Bellen koude lucht zakken af richting het zuidoosten en worden afgewisseld door wat mildere dagen. West-Europa blijft juist in de zachte lucht. De nieuwste berekeningen van het Europese weermodel komen tweede helft volgende week met een hogedrukgebied in de buurt van IJsland. Het wordt dan mogelijk weer wat kouder, maar de koudste lucht lijkt opnieuw aan ons land voorbij te gaan.

Bron: Jordi Huirne, MeteoGroup