Winterkou voorlopig van de baan

De lange termijn kaarten waren een paar dagen geleden vrij overtuigend. Het zou kouder worden. De ergste kou is inmiddels alweer uit de lucht.

Deze vrijdag is het erg zacht buiten. Normaal komt begin december de maximumtemperatuur op 6 of 7 graden uit. Aan het begin van de ochtend was het al een graad of 11 en vanmiddag loopt de temperatuur nog iets op. Kwikstanden van 13 graden zijn zeker mogelijk. Hoge temperaturen in de (weerkundige) wintermaanden treden vrijwel altijd op bij onstuimig en nat weer en dat is nu niet anders. Het waait vandaag flink en er valt zo nu en dan regen. Vooral in de loop van de middag wordt het even onstuimig. Tijdens de passage van een koufront gaat het korte tijd stevig regenen en trekt de wind nog even wat aan. In de kustgebieden zijn zware windstoten van 75 tot 90 km/u mogelijk en ook landinwaarts doet de wind er nog een schepje bovenop.

 

Na het koufront zakt de temperatuur vanavond naar een graad of 7. Het is daarmee duidelijk minder zacht, maar koud mogen we het niet noemen. Vanavond en vannacht klaart het met enige regelmaat op, maar er zijn ook enkele buien mogelijk. Op enige hoogte trekt een bel met zeer koude lucht over, een enkele bui kan dan ook onweer of hagel opleveren. Meer buien volgen morgen, maar de bovenlucht zal dan weer iets opwarmen waardoor de kans op randverschijnselen zoals onweer en hagel sterk afneemt. Tussendoor breekt af en toe de zon door. Later op de dag raakt het weer bewolkt op nadering van een nieuwe regenstoring. Ook morgen is het zacht, het wordt een graad of 10.

Noordwestelijke winden
Zondag en maandag gaat de wind meer uit een noordwestelijke richting waaien. Er wordt iets koelere lucht aangevoerd. De maximumtemperaturen komen op een 7 tot 10 graden uit en in de nachten blijft het kwik ruim boven nul. Ook de wisselvalligheid houdt aan. Vooral zondag zijn nog altijd talrijke buien actief.

Hogedruk
Terwijl een depressie richting Scandinavië trekt, begint de luchtdruk op de Atlantische Oceaan te stijgen. Uiteindelijk ligt er begin volgende week een zone van hogedruk vanaf Frankrijk naar het verre noorden. De noordelijke taak van dit hogedrukbolwerk weet zich uiteindelijk boven Lapland te vestigen als zelfstandig hogedrukgebied. Zo krachtig als eerder nog werd voorzien door de (ultra)lange termijn modellen, wordt het systeem niet. Ook zien we alweer heel snel nieuwe oceaandepressies flink uitdiepen en een aanval openen op het vormende hogedrukgebied boven Noord-Europa. Zoals het er nu naar uitziet gaan de depressies de strijd winnen. Na een paar rustigere dagen rond het midden van de volgende week, volgt richting het einde van de werkweek alweer meer bewolking en regen. Misschien dat de eerste regen nog even als (natte) sneeuw kan vallen, maar daar zal het hart van de winterliefhebber nauwelijks harder van gaan kloppen.

Tot eind december zacht?
Zijn hiermee de kansen op winterweer voor de decembermaand verkeken? Nee. Het is altijd gevaarlijk om dat soort uitspraken te doen, ook al zien de weerkaarten er op dit moment voor de zeer lange termijn alles behalve winters uit en is deze ontwikkeling ook te zien in de winterverwachting die december alles behalve winters laat verlopen. De echte winterfanaten kijken bijvoorbeeld met een schuin oog naar de ontwikkelingen hoog in de stratosfeer. Op de Noordpool is namelijk volgens de meest recente computerberekeningen een verschuiving van de poolwervel te zien. Het zou dan ook zomaar kunnen dat we in de loop van volgende week op de zeer lange termijn weer een meer winterse setting op de kaarten zien verschijnen. Overigens zijn de signalen in de stratosfeer niet zo overtuigend als afgelopen februari. Toen was er op een gegeven moment sprake van een zogenaamde poolwervel-split. Begin dit jaar schreven we daar een uitvoerig verhaal over dat hier is terug te vinden. Volgens de seizoensverwachting die we eerder deze herfst hebben uitgezet in samenwerking met onze partner, World Climate Service, is pas later dit winterseizoen echt een serieuze kans op winterweer die dan misschien wel zijn oorsprong vindt in zo’n zogenaamde Sudden Stratospheric Warming. Benieuwd naar onze winterverwachting? Lees de verwachting hier.