Najaarsstorm Diana raast over Schotland

In Schotland en Ierland raasde gisteren een hevige storm over het land. Immens hoge golven, evacuaties, stroomuitval in tienduizenden huishoudens, overstromingen en veel schade waren het gevolg.

Hoe hard ging dat? Van storm spreken we bij windkracht 9. Daarbij horen windsnelheden van 75 tot 88 kilometer per uur. De schaal van Beaufort loopt tot windkracht 12, orkaankracht. Daarin valt alles boven de 117 km per uur. Dat geldt dan voor doorstaande wind.
In Schotland werden gisteren op weerstation Cairngorm (op 1237 meter hoogte), op de berg Macdui,  windstoten van maar liefst 170 kilometer per uur gemeten. Dit waren natuurlijk kortdurende uithalen van de storm.

Straalstroom

Stormen komen vaak in het najaar voor. Het temperatuurverschil tussen de evenaar en de noordpool bepaalt de sterkte van de straalstroom. Hoe kouder het op de pool wordt, des te sterker is die stroming. Zie ook het weerverhaal van gisteren over de ‘verbouwing van de atmosfeer’. Onder de straalstroom kunnen lagedrukgebieden feller uitpakken en dat is wat gisteren in Schotland gebeurde.

Ook vandaag houdt Diana nog even huis. Er gelden nog steeds waarschuwingen voor wind en regen in grote delen van Groot-Brittannië. Vandaag en morgen verplaatst het lagedrukgebied zich in oostelijke richting, en verdwijnt dan in de loop van vrijdag in steeds zwakkere toestand richting de Noorse zee.

Ook bij ons?

Voor ons in Nederland zijn windstoten van deze kracht overigens onwaarschijnlijk. Daar is het te vlak voor. Wij hebben ons weer dan wel vaak te danken aan deze lagedrukgebieden op de oceaan, maar de ergste ‘klappen’ worden elders al opgevangen. Aan de Nederlandse kust komen stormen (windkracht 9) meerdere keren per jaar voor, maar in bijvoorbeeld De Bilt slecht eens in de 70 jaar.