Twee keer hetzelfde pad

Zondag bereikt categorie 1 tyfoon Usagi, net na tropische storm Toraji, met veel wind en regen het zuiden van Vietnam en later Cambodja.

Amper bekomen van tropische storm Toraji, maakt de Vietnamese stad Ho Chi Minh, eerder bekend als Saigon, zich nu alweer op voor de komst van tyfoon Usagi. In de loop van zondag wordt de categorie 1 tyfoon voor de Vietnamese zuidkust verwacht, met wederom veel wind, zeer zware windstoten en neerslaghoeveelheden die er regionaal tot boven 200 millimeter binnen een etmaal kunnen oplopen. Binnen amper een week trekken dus twee stormen over hetzelfde gebied!

Het tyfoonseizoen in de westelijke Stille Oceaan was en is nog steeds een actieve. De eerste officiële genaamde storm, Bolaven, ontstond begin van he jaar op 3 januari en inmiddels staat de teller voor wat betreft genaamde stormen op 35! De laatste in rij is tyfoon Man-Yi, die momenteel boven de Filipijnenzee raast. Voorlopig boven open water, al liggen in het verlengde van zijn huidige pad wel de zuidelijke Japanse eilanden, waaronder Okinawa. Ook deze regio is dit jaar al flink getroffen.

Twee tegelijk
Net daarvoor staan in de lijst op nummer 34 tropische storm Toraji en op nummer 33 tyfoon Usagi. Laatstgenoemde is nog steeds in het spel en trekt momenteel dus richting het zuiden van Vietnam, maar tropische storm Toraji is inmiddels van het veld verdwenen. Deze twee stormen bestonden tijdelijk naast elkaar en lijken vrijwel hetzelfde pad te kiezen, maar hadden wel een totaal andere ontstaansplek.

De tekst gaat onder het filmpje door!


Hele snelle

Waar Usagi enkele dagen geleden nog ruimschoots boven open water in de Zuid-Chinese Zee weer aan activiteit won, vormde zich op datzelfde moment net ten oosten van Vietnam een actief buiengebied. Een dag later was het geheel uitgegroeid tot een tropische storm en kreeg toen de naam Toraji. Nog een dag later, op 18 november, trok de tropische storm over het zuiden van Vietnam en Cambodja, hetzelfde pad dat Usagi enkele dagen later ook weer zou trekken. Boven het vasteland van Vietnam zwakte Toraji snel af, maar eenmaal weer boven de nog erg warme Golf van Thailand nam de storm toch weer in kracht toe en maakte vervolgens een tweede landfall boven het zuiden van Thailand en noorden van Maleisië. Een korte maar krachtige storm dus, want op 21 november verdween Toraji alweer van het toneel.

Nummer 2, Usagi
Alle ogen waren vervolgens gericht op Usagi, die langzaamaan op dezelfde plek arriveerde als waar Toraji eerder was ontstaan. Deze tyfoon had daarvoor al een flink pad afgelegd. Het geheel ontstond boven de westelijke Pacific en kreeg op 18 november de status Tropische Depressie. In deze vorm trok de storm op 20 november over de Filipijnen om vervolgens weer iets af te zwakken. Eenmaal weer boven het open water van de Zuid-Chinese Zee herpakte de storm zich en kreeg toen de naam Usagi. Inmiddels is Usagi uitgegroeid tot een tyfoon in de eerste categorie op de schaal van Saffir Simpson, met gemiddelde windsnelheden van 130 kilometer per uur en windstoten tot bijna 160 kilometer per uur, en koerst nu dus ook richting het zuiden van Vietnam en Cambodja.

Landfall
Komende zondag, 25 november, bereikt Usagi met dan nog gemiddelde windsnelheden tot 85 kilometer per uur en windstoten tot 130 kilometer per uur de omgeving van Ho Chi Minhstad in Vietnam, waarbij ook de grote Saigonhaven rekening moet houden met slecht weer en bovendien flinke golven, die kunnen oplopen tot rond 6 meter!