Hardnekkig hogedrukgebied

Voorlopig blijft het onder regie van een krachtig hogedrukgebied vrij koud novemberweer

De luchtdruk ten noorden van ons land is hoog en daardoor waait er een oostenwind. In die oostelijke stroming trok de afgelopen dagen vooral op enige hoogte een bel met koude lucht langs. Deze zogenaamde koudeput ligt inmiddels ten zuidwesten van Ierland, maar werkt als een soort van stofzuiger en trekt allerlei kleine (vastgelopen) lagedrukgebiedjes naar zich toe. Omdat het systeem toch weer naar het oosten schuift, zal de luchtdruk bij ons de komende dagen wat gaan dalen. Diverse lagedrukgebieden trekken de komende dagen via Bretagne het Europese vasteland op. Zaterdag lijkt een regengebied ook ons land te bereiken, verder zorgt de hogedruk ten noorden van ons voor een overwegend droog en vrij koud weertype.

Lichte vorst
Komende nacht daalt de temperatuur tijdens opklaringen vrij gemakkelijk tot onder het vriespunt. Temperaturen tot -4 graden zijn in het oosten en zuidoosten zeer goed mogelijk. Wel kan er gemakkelijk mist tot ontwikkeling komen en misschien ook wel laaghangende bewolking. Bij dichte mist of onder laaghangende bewolking wordt het wat minder koud. Dat lijkt vooral het geval te zijn in het noordoosten en zuidwesten van het land.

Morgen duurt het regionaal even voor al het ochtendgrijs is opgelost. Misschien dat dat in Groningen en Drenthe op een paar plaatsen niet eens gaat lukken. Dan wordt het er ook niet veel warmer dan 2 of 3 graden. Op de meeste plaatsen laat de zon zich wel zien en met weinig wind is het zelfs best aangenaam. In het zuiden van Limburg kan het op beschutte plaatsen nog zo’n 8 of 9 graden worden.

Waterkoud
Zaterdag trekt dus een lagedrukgebiedje ten zuiden van ons land naar het oosten. Bewolking en wat regen daarvan reikt tot over een groot deel van ons land. Met een wat aantrekkende noordoostenwind wordt het een waterkoude dag. Veel hogere temperaturen dan 4 of 5 graden staat er voor de eerste weekenddag niet op het programma. Zondag worden dezelfde temperaturen verwacht, maar ondanks een vrijwel gesloten wolkendek, lijkt het dan wel droog te blijven.

Nog even koud
De nieuwe werkweek lijkt ook licht winters te beginnen. Het klaart wat vaker op en daardoor kan het in de nacht en eerste ochtendhelft een paar graden gaan vriezen. In de middag komt de temperatuur nog wel ruim boven nul uit, maar voor eind november is het toch wel vrij koud. Het hogedrukgebied boven het noorden van Europa wordt wat zuidelijker berekend en daardoor maken depressies nog altijd geen schijn van kans. Pas rond het midden van de volgende week zien we het hogedrukgebied via Centraal-Europa verder wegzakken. Een actieve herfstdepressie die dan al een tijdje boven de Atlantische Oceaan ligt, ziet zijn kans schoon en schuift richting Scandinavië.

Of we daarmee vertrokken zijn voor een periode met zachter, maar ook wisselvalliger weer lijkt reëel, maar gezien de termijn en het feit dat we dit jaar vaker opkomende depressies uiteindelijk toch eieren voor hun geld zagen nemen, maakt ons in de weerkamer nog een beetje huiverig. Het zou zo maar kunnen dat het hogedrukgebied toch heel andere plannen heeft, of toch zomaar weer geholpen wordt door een nieuw filiaal afkomstig vanaf de regio Groenland of misschien wel vanuit Rusland. 

Bron: MeteoGroup