Reeks met vroege ochtenden op komst

De temperaturen gaan omlaag. Er komt een periode met koude nachten en koude vroege ochtenden aan. Ook in de middagen is het later kouder.

De temperatuur gaat omlaag. Eerst de nachttemperatuur, later ook de middagtemperatuur. Het gaat een beetje winter worden, overigens heel normaal voor deze fase van de herfst.

Deze herfst hebben we al wat nachtelijke vorst gehad, structureel kouder is het nog niet geweest. De eerstkomende dagen beginnen we de dag iedere keer vrij koud tot gewoon koud, met in het (diepe) binnenland minimumtemperaturen rond het vriespunt (officieel -2 tot 2 graden). Op bruggen en viaducten kan het lokaal glad worden door rijp. De autoruitenkrabber kan verder van pas komen, tenzij je de auto in de carport of garage hebt staan natuurlijk. Of als je een (speciaal) dekentje hebt. De middagtemperaturen komen nog boven het vriespunt uit. Diep winters wordt het dus zeker niet. En sneeuw? Nee, dat valt er niet. Hoewel...!? Zie verderop.

Uitstraling en later ook aanvoer van kou
De lagere temperaturen in de nacht en vroege ochtend hebben alles te maken met het te verwachten heldere, rustige weer in deze lange novembernachten. De netto-straling is daardoor negatief, dat helpt zeker mee om de afkoeling te krijgen. Er gaat in de donkere uren meer (langgolvige) straling de ruimte in dat dat er overdag aan straling binnenkomt. Verspreid ontstaan er grondmist en nevel bij. Dit zal mooie plaatjes opleveren; de (lokale) mist met rijp. We zien je foto's graag natuurlijk!

Uiteindelijk gaat in de loop van het weekend ook wat koudere lucht ons aandoen, een beetje transportkou vanuit Rusland. Dit komt door de positie van het hogedrukgebied, zie de grondweerkaarten bij dit verhaal. De middagtemperaturen zullen vanaf het weekend de 10 graden niet of nauwelijks bereiken. Op zich 'normaal' voor deze fase van november. De norm in De Bilt qua maximumtemperatuur is momenteel 9,3 graden en wordt 21-30 november overigens 7,9 graden.

Lage wolken, sneeuw?
Vanaf het weekend trekt de naar oostelijke richtingen gedraaide wind wat verder aan. Hierdoor wordt het schraal, de gevoelstemperaturen zijn vooral in schaduw en (met je hoofd in de) wind lager dan de daadwerkelijke temperaturen. Wel is er over het algemeen volop ruimte voor de zon. Voor zondag en vooral volgende week is er echter een duidelijke indicatie in het grote Europese model, het ECMWF, dat er vrij veel laaghangende bewolking van boven het Oostzeegebied onze kant op komt. Stratusvelden. Vooral als de stroming noordoost wordt, zijn we gevoelig voor het grijs. Het is nu nog wel onzeker in hoeverre het echt grijs en bewolkt gaat worden...Voor het zelfde geld lost de boel ook, al dan niet deels, op. 

Als het tot uitgestrekte Oostzeewolkenvelden komt, zal de nachtelijke uitstraling worden tegengewerkt en blijft een graadje vorst nipt uit. Maar juist door gebrek aan instraling zal de middagtemperatuur bij een bewolkte, grijze novemberdag moeite hebben om ver boven de 5-gradengrens uit te komen. En dat is wel koud voor het jaargetijde. Het is niet geheel uitgesloten er later uit de dikkere stratus een heel klein beetje sneeuw gaat vallen. We zien in de sneeuwpluim (zie illustratie) lichte signalen voor deze vorm van neerslag, vooral voor de periode vanaf volgende week woensdag. Afwachten maar weer.

Bron: MeteoGroup.