Extreem droog jaar, drie dagen regen op komst

In een extreem droog jaar als die van 2018 is regen welkom. Er komen drie dagen regen aan.

In het weekend en maandag zijn er perioden met regen. Drie dagen regen! Dit is in 2018 bijzonder te noemen. Het is een zeer/extreem droog jaar tot nu toe.

Millimeters regen
Is het vrijdag nog droog en redelijk zonnig - met maximaal 12 tot 15 graden - vanaf het weekend weten oceaanfronten de weg naar ons te vinden. Ook maandag. 

Dit alles betekent drie dagen achtereen regen. Dit zijn we niet meer gewend. Maar de fronten passeren met enige snelheid, dus het zal tussendoor ook wel (af en toe) droog zijn met een paar opklaringen. De zuidelijke stroming dus wind blijft vrij zachte lucht aanvoeren. De middagtemperaturen komen op ongeveer 13 graden uit, en in de nachten is het dit weekend ook niet koud. De wind trekt dit weekend aan, langs de kust tot 6 en soms 7 Bft. Het lijkt wel herfst...;-) Alles bij elkaar kan er in drie dagen tijd op sommige plaatsen meer dan 10 millimeter regenwater vallen. Alle beetjes helpen in het erg droge jaar 2018.

Lange termijn: volgende droge periode
Dinsdag valt wellicht nog een losse bui, maar al snel wordt het weer droog en dit is de aanzet tot de zoveelste droge periode dit jaar. Wederom gaat een hogedrukgebied zich met ons weer bezighouden. Dit leidt bovendien tot veel zonneschijn, zo is de verwachting. Wel kan het later in de week tot (aanvoer van) mist en lage bewolking komen, dus dan is het weer afwachten of het (soms) grijs novemberweer wordt. 

Extreem droog jaar
Een aantal weerwaarnemers van ons meten al enige tijd het weer op hun weerstation met (semi-)professionele apparatuur. Sommigen van hen al meer dan 25 jaar. Eén van hen is Harry Jansen uit het Gelderse Vorden. Hij meet, statistisch gezien, lang genoeg voor het verkrijgen van een betrouwbare norm, ofwel een langjarig gemiddelde voor zijn meetpunt. Zo valt er bij hem in een jaar gemiddeld veelal meer dan 800 millimeter neerslag. Maar tot nu toe is in Vorden nog maar 456,8 millimeter neerslag gemeten. 

Ook de officiële weerstations hebben (zeer) weinig neerslag dit jaar. Deelen op de Veluwe b.v. zit op nog maar 519 millimeter tot nu toe. In 1996 viel 628,3 millimeter in Deelen. Kortom, stel: er valt in Deelen de resterende weken van dit jaar toch nog 100 millimeter, dan is het recorddroge jaar 2018 voor dit Gelderse station echt een feit. Overigens viel op het landelijk hoofdweerstation De Bilt in 1921 nog veel minder neerslag, totaal slechts 387,3 millimeter. Dat record blijft onaangetast. Want de teller in 2018 staat tot nu toe op bijna 452 millimeter neerslag. 

Bron: MeteoGroup.