Neer en op...

...in plaats van op en neer. Na een dipje gaat de temperatuur namelijk, stapsgewijs, omhoog. Dinsdag pakt het warmst uit.

Er komt nog 1 koude nacht aan, de nacht naar zondag. In de nieuwe week warmt het op. Dinsdag komen de middagtemperaturen ver boven de norm van 11 graden uit. Ondertussen blijft het maar (te) droog. 

Nog 1 vorstnacht
In de nacht naar zaterdag heeft het in het binnenland op veel plaatsen licht gevroren, het koelde af tot -2,0 graden in Volkel. De Bilt was met een minimum van -0,1 graad net onder nul. Aan de grond vroor het op uitgebreidere schaal, met in Volkel matige vorst, -5,1 graden. In Enschede lukte dit net niet, -4,8 graden was hier de laagste grasminimumtemperatuur. We spreken van matige vorst bij -5,0 of kouder. Verder ontstonden er enkele mistbanken. Dit alles leidde tot witte daken, ijs op de auto's en berijpte natuur vanochtend vroeg; het leverde fraaie plaatjes op. Onze dank gaat weer uit naar de/onze weerfotografen! Overigens is vorst in de nacht heel normaal voor (begin) november. Dat het nóg kouder kan zijn in deze tijd van het jaar, bewijst de eerste week van november 1980, toen was het winterweer. Hier lees je een uitgebreid verhaal hierover.

Stralingsnachten
Terug naar het nu. Het was weer eens de combinatie van helder weer, weinig wind en de aanwezigheid van frisse lucht die zorgde voor optimale uitstraling in de nachtelijke uren in het binnenland, en daardoor de lage minimumtemperatuur. Hetzelfde verhaal geldt voor de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg. Opnieuw gaat de meteoroloog  'onder de modellen' zitten, want de fijnmazige berekeningen laten, net als voor de afgelopen nacht, opnieuw geen vorst zien. Volgens deze berekeningen zou de minimumtemperatuur op hooguit 0 graden uit moeten komen. Wij gaan uit van lokaal -2,5 graden, in de nacht naar zondag/zondagochtend vroeg...Aan de grond kan het dan weer lokaal matig vriezen. Door de nog warme ondergrond wordt op reguliere wegen geen gladheid verwacht. In de nanacht en vroege ochtend is wel lokale gladheid door rijp op bruggen en viaducten mogelijk, met uitzondering van het noordwesten en  zuidwesten. Dit was ook in de nacht naar zaterdag gebeurd.

Zuidelijke stroming, opwarming
Op de weerkaarten is het wederom hoge luchtdruk die de scepter zwaait. Het is erg opvallend sinds in ieder geval mei dit jaar. En meestal gaat het om een afsplitsing  'filiaal' van het Azorenhoog. Slechts af en toe weet een front ons dan toch (even) te bereiken, maar dit leidt slechts zelden tot regen van enige betekenis. De enige significante neerslag tot dusver viel vorige week, op 30 oktober. Zo viel in Vlissingen 32 millimeter regenwater. De eerstkomende dagen blijft het droog, met veel ruimte voor de zon en hierbij warmt het geleidelijk op. De zuidelijke stroming gaat geleidelijk warmere lucht aanvoeren.  Zie de illustratie. Zondagmiddag wordt het naar verwachting 10 tot 14 graden. En maandag - na een nacht zonder vorst (4-8 graden in de plus...) - warmt het in de middag op naar waarden tussen 12 en 15 graden. In het zuiden komt het kwik nog net iets hoger, in Zuid-Limburg 17 graden. Dinsdag stijgt de middagtemperatuur nog hoger, naar 14 tot 18 graden, in Zuid-Limburg (door enig föhn-effect) is 19 graden mogelijk. Warm voor de tijd van het jaar, aangezien de norm 11,2 graden is, in De Bilt. 

Op woensdag wordt het wat minder zacht. Meer afkoelen doet het vanaf donderdag, maar gemiddeld genomen blijft de temperatuur in de lange termijn boven de norm. Vooral donderdag valt mogelijk even een beetje regen. Een ronduit wisselvallige, natte periode met af en toe veel wind is nog altijd niet in zicht. De lange termijn is - alweer - (vrij) droog en aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. 

Tot slot, het addertje...
Een addertje onder het - bedauwde - gras met betrekking tot de verwachting van de eerstkomende dagen is de mogelijkheid van (enkele) laaghangende wolken en/of mist, aangevoerd van boven Duitsland. Met ook de kans op lokale persistente mist in vooral het noordoosten. In deze tijd van het jaar kan mist tot het middaguur of nog net iets langer, blijven hangen. Wanneer dit zo is, zal de maximumtemperatuur lager uitpakken dan bij een weerbeeld met veel zonneschijn zonder mist. Afwachten maar.