Absurde warmte bij ons, orkaan vlakbij Madeira

Morgen wordt het in Nederland recordwarm. Het is de zuidenwind die die warmte maar blijft aanvoeren. Het lijkt na dit weekend toch echt gedaan met de warmte. Alhoewel…

Aan de ochtendauw en de verkleurende bomen merk je dat het herfst is. Maar als je ’s middags buiten zit en je ogen sluit, dan waan je je in de zomer. We pieken nog één keertje met de temperatuur: morgen. De zuidelijke wind voert bijzonder warme lucht aan voor de tijd van het jaar. In grote delen van het land wordt het zomers warm met 25 graden. In Limburg gaan ze waarschijnlijk her en der de 28 graden aantikken.

Vorig jaar verliep de oktobermaand ook al bijzonder zacht en dit jaar doen we daar niets voor onder. Opvallend is de piek die we morgen bereiken. In afbeelding 2 is te zien dat we in De Bilt in deze fase van de herfst nog niet eerder boven 25 graden zijn uitgekomen. En dat lijkt morgen wél te gaan gebeuren. De veroorzaker van deze warmte moeten we zoeken in een langgerekte zuidelijke stroming waardoor lucht vanuit Zuid-Europa ons kan bereiken. Maar dat niet alleen. De hele luchtkolom van een aantal kilometers hoogte, is warm. Bovendien beginnen we de zaterdagochtend al met 15 of 16 graden en de zon hoeft eigenlijk maar een paar 100 meter écht op te warmen; de nachtelijke inversielaag. Zodra die laag is opgewarmd, wordt er ook van de laag daarboven warmte meegekoppeld (bijgemengd) aan de onderste laag. En zie daar: een bizarre oktoberdag is geboren.

Is het dan vanaf zondag eindelijk afgelopen met de nazomer? Wel met de vijfentwintigers. Zondag zelf wordt het in de oostelijke helft nog gemakkelijk 20 tot 23 graden, terwijl vanuit het westen een zone met buiige regen zich over het land beweegt. Daar achteraan lijken de middagtemperaturen terug te zakken naar veelal 15 tot 17 graden. Maar let op. Het zuidoosten en oosten kunnen, met de af en toe gewoon weer opstekende zuidelijke wind, tóch wel weer dicht tegen de 19 of 20 graden aan gaan schurken. De bizarre warmte is wel voorbij, maar milde oprispingen waarschijnlijk nog niet.

Madeira en orkaan Leslie
Op Madeira is men met hele andere zaken bezig. Men kijkt met argusogen wat orkaan Leslie de komende twee etmalen gaat doen. Al sinds 23 september zijn er waarschuwingen uitgegeven door het National Hurricane Center omtrent Leslie. Dit weersysteem lag toen nog ver ten westen van Madeira en de Azoren. Het bevond zich midden op de Atlantische Oceaan en varieerde continu tussen orkaan van de eerste categorie en tropische storm. Het heeft weken rondgetold op de oceaan en nu pas is er een serieuze oostwaartse verplaatsing van het systeem aan de gang. De exacte route is onduidelijk, maar Leslie lijkt dit weekeinde vlak noord van Madeira langs te trekken. Als orkaan. Hoe noordelijker de orkaan langstrekt, des te lager de windsnelheden en golfhoogten zullen uitpakken. Hoe dichter bij het Portugese eiland, des te ruiger. Voor Madeira staan er voor het eerst in de geschiedenis stormwaarschuwingen uit.

Ook voor wat betreft de vervolgroute van Leslie zijn er nog veel onzekerheden. Het Nationa Hurrica Center laat de restanten weer westwaarts bewegen (zuidwestwaarts), daar waar het Europese rekenmodel juist met een verdere oostwaartse verplaatsing komt. In deze optie ligt Leslie, als tropische storm, op zondagochtend vlak tegen de zuidwestkust van Spanje en Portugal aan. In die visie trekken de restanten vervolgens het Spaanse Andalusië binnen, met veel regen en veel wind. Voorwaar herfstweer.

Bronnen: MeteoGroup, NHC, NOAA.