Nazomeren

Na een korte temperatuurdip op zondag volgt volgende week opnieuw een nazomerse periode met veel zon en steeds hogere middagtemperaturen.

Vrijdag 5 oktober werden er in delen van het land alweer dagrecords gebroken voor wat betreft de maximumtemperatuur. In Eindhoven kwam het kwik het hoogst uit, met daar 23,1 graden, terwijl het op Terschelling amper 17 graden werd. Met een combinatie van een warme zuidelijke wind en veel zon stijgt de temperatuur ook vandaag – zaterdag – weer snel. In Limburg kan het zelfs zomers warm worden, met lokaal 25 graden. Zondag wordt de wind tijdelijk noordelijk en is in Limburg 15 graden nog slechts het hoogst haalbare. Een verschil van 10 graden, dus een flink stuk frisser. Op maandag bouwt zich echter alweer een hogedrukzone op boven ons land, waarna de wind terug naar het warmere zuiden draait. Het kwik gaat dan overdag weer omhoog, met veel zonneschijn. 

Vandaag – zaterdag – wordt met een zuidelijke wind ook warme lucht vanuit zuidelijk Europa bij ons aangevoerd. Nog voor het middaguur was het in Maastricht al 18 graden en met daar ook de rest van de dag nog veel zonneschijn wordt het er vanmiddag 24 of 25 graden. Erg hoge middagtemperaturen ten opzichte van normaal in deze tijd van het jaar, want volgens de klimaatboeken hoort het nu 16 a 17 graden te worden. Tot een dagrecord zal het in Zuid-Limburg hoogstwaarschijnlijk niet komen, want op 6 oktober in 1921 werd het in Maastricht nog warmer, met toen 26,3 graden. Op andere plekken in het land is het spannender. Op weerstation Deelen op de Veluwe werd het op deze dag in 1961 namelijk 22,9 graden en daar komt de verwachting van vandaag erg dichtbij. Met een koelere wind vanaf zee wordt het aan de kust een graad of 18, terwijl het er in eerdere jaren al eens 21 a 22 graden werd. 

Rond normaal
Komende nacht – de nacht naar zondag – trekt een storing van noordwest naar zuidoost over het land en dat resulteert tijdelijk in meer bewolking en wat regen of een bui. Tevens draait de wind naar het frissere noorden tot noordoosten. Hoewel de laatste bewolking en neerslag zondagochtend al vroeg via het zuidoosten het land alweer verlaten, stroomt nu wel een stuk minder warme lucht het land in. Het kwik blijft steken op 13 graden langs de noordkust en 15 of 16 graden in het midden en zuiden van het land. Iets onder of rond normaal dus voor begin oktober, maar door de hoge temperaturen eraan voorafgaand en de alweer stijgende temperaturen begin volgende week, voelt het toch als een korte temperatuurdip.

Volgende week weer warmer
Aan de achterzijde van het gepasseerde front bouwt zich vanaf zondag en vooral na het weekend alweer een volgende rug van hoge luchtdruk op. Deze nestelt zich vervolgens boven onze omgeving en houdt storingen op afstand. De wind draait terug naar het zuiden en vanuit die hoek wordt weer warmere en relatief droge lucht aangevoerd. De zon komt in de loop van zondag alweer wat vaker tevoorschijn en schijnt vanaf maandag weer een aantal dagen uitbundig. Vanaf dinsdag komen de eerste twintigers vervolgens weer in zicht in het binnenland en vanaf woensdag wordt het naar verwachting op grote schaal alweer 20 graden of meer. Nazomeren dus!

De tekst gaat na de video (van gisteren - vrijdag) door.


Koude nachten
Met dat typische hogedrukweer worden de nachten echter ook wel weer een stuk kouder. Onder een heldere hemel en met weinig wind koelt het na zonsondergang namelijk snel af. In de nacht naar maandag zou het in het binnenland plaatselijk zo maar weer eens tot lichte vorst op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter kunnen komen. Aan de grond, op 10 centimeter hoogte, zal het op uitgebreidere schaal tot lichte vorst komen. Alleen direct aan zee is het onder invloed van het nog relatief ‘warme’ zeewater een stuk minder koud, met daar een graad of 8, al kan het in een duinpan tijdens een heldere nacht ook sterk afkoelen. Naarmate we in de loop van volgende week in de duidelijk warmere lucht terecht komen, worden ook de nachten geleidelijk weer minder koud. 

Droog
Op de neerslag die vanavond en komende nacht valt na, lijkt het voorlopig verder ook droog te blijven. Pas volgend weekend laten de weerkaarten weer een mogelijke bui zien, maar ook dat is slechts regionaal.