Orkaan Leslie oorzaak komende warmte?

Boven de Atlantische Oceaan is momenteel orkaan Leslie actief. In de loop van de week maakt hij een bijzondere draai naar het oosten.

Rond 20 september had het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) nu orkaan Leslie al in het vizier. Een actief gebied met buien, dat onder de toen juiste omstandigheden, een potentiele orkaan zou kunnen worden. En dat werd het. Al bijna 2 weken tolt de orkaan rond in hetzelfde gebied midden op de Atlantische Oceaan. Aanvankelijk uitgroeiend tot een orkaan, later weer iets afzwakkend tot een tropische storm en zelfs een depressie, maar uiteindelijk toch weer aangesterkt tot een orkaan. Leslie bevindt zich midden op zee en vormt vooralsnog geen gevaar, maar de komende dagen maakt de orkaan een bijzondere bocht naar het oosten. Volgens eerdere modelberekeningen richting Europa, maar volgens de huidige inzichten richting westelijk Afrika.

Op dit moment is Leslie een orkaan in de eerste categorie, met gemiddelde windsnelheden rond 130 kilometer per uur en windstoten daarbij tot 160 kilometer per uur. De orkaan trekt met een snelheid van net iets meer dan 15 kilometer per uur naar het noorden, maar lijkt in het weekend dus ineens een scherpe bocht naar rechts te maken, ofwel richting het oosten.

Waarheen
Noordoost, oost of zuidoost, dat is nog de vraag. De verschillende weermodellen denken er namelijk nog steeds allemaal anders over. Het Amerikaanse weermodel GFS laat (de restanten) van Leslie in het weekend van 13 oktober over Ierland en Schotland trekken, terwijl het Europese weermodel ECMWF en de berekening van het Amerikaanse NOAA-NHC (National Hurricane Center) hem aanvankelijk bijna laten opnemen door een actief lagedrukgebied boven de Noordelijke Atlantische Oceaan, maar dan toch weer laten afsnoeren om vervolgens meer naar het zuidoosten af te buigen, richting Marokko en Portugal. De verwachting is dus nog erg onzeker.

Warme lucht
Feit is wel dat er hierdoor hoe dan ook warme lucht onze kant opgeblazen gaat worden. Deze vrijdag en vooral zaterdag wordt het al warm, met zaterdag in Limburg mogelijk een zomerse 25 graden en op beide dagen flink wat zon, maar ook volgende week wordt het weer warm. De temperatuur komt dan in het zuidoosten naar verwachting opnieuw boven 20 graden.

Tijdelijk koeler
In de nacht naar zondag passeert een zwakke storing, met wolkenvelden en soms wat regen, en daar achter stroomt met een naar noord gedraaide wind koelere lucht onze omgeving in. De plekken waar het zaterdag bijvoorbeeld nog 25 graden wordt, komen zondag nog op hooguit 15 of 16 graden uit. Een verschil van 10 graden dus! Achter het front bouwt zich echter al snel weer een hogedrukgebied op, waarna de wind in grote delen van Europa en dus ook bij ons naar het warmere zuiden draait.

Amerikaanse optie
Gaan we uit van het Amerikaanse scenario dan wordt die warme lucht aan de voorzijde van Leslie vanuit het zuiden Europa ingepompt. Ditzelfde zagen we enkele weken geleden ook gebeuren, toen de restanten van oud-orkaan Helene richting Europa trokken. Het werd toen ook een aantal dagen zonnig en warm. In dit geval lijken de restanten van Leslie over de Azoren te trekken en de dagen daarna verder noordoostwaarts te bewegen richting IJsland. De Britse Eilanden lijken dan dus nog wel een flinke veeg wind en regen mee te krijgen, vooral Ierland en Schotland.

Europese model
Wordt de verwachting van het Europese weermodel ECMWF de werkelijkheid, dan is het niet orkaan Leslie, maar het enorme lagedrukgebied vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan dat aan de voorzijde die warme lucht Europa inblaast. En volgens deze berekening blijven we dan ook nog wel een tijdje nazomeren, met veel zon en relatief hoge temperaturen. Maar nogmaals, het is allemaal nog erg onzeker.