Vrijdag en zaterdag 20 graden!

En weer komt de 20 graden in zicht! Vrijdag en zaterdag wordt met zuidelijke winden warme en droge lucht aangevoerd. Ook volgende week kan het 20 graden worden.

Na een frisse start van de oktobermaand met gisteren temperaturen rond 13 graden en vanmiddag rond een graad of 15, gaan de temperaturen na morgen weer omhoog. Vrijdag en zaterdag wordt het op heel veel plaatsen weer 20 graden. In de Bilt stond de teller van het aantal warme dagen tot nu toe al op 122, recordhoog!  Daar komen er nog minstens 2 bij. Minstens, omdat na een dip op zondag en maandag het kwik ook in de tweede oktoberweek omhoog gaat…

Regen en motregen

Vandaag en morgen blijft het fris. Vandaag wordt het 14 tot 17 graden. Een warmtefront, gevolgd door een koufront trekken van noordwest naar zuidoost over ons land met veel bewolking en af en toe wat regen of motregen. In de warme sector kan de temperatuur ondanks wolken in het zuiden van het land nog oplopen naar 17 graden. Na passage van het koufront draait de zuidwestenwind naar west- tot noordwest en wordt er frisse lucht vanuit de Poolstreek aangevoerd. 

Frisse woensdag

Woensdag wordt het met west- tot noordwestenwinden niet warmer dan een graad of 15, een graadje onder normaal.  Een trog veroorzaakt in het noordoosten nog een enkele lichte bui. Elders blijft het droog. Op nadering van een hogedrukgebied neemt de wind, in de ochtend op de Wadden nog krachtig of hard af. Wolkenvelden zullen het weerbeeld domineren, af en toe komt de zon tevoorschijn. 

Zuidwestenwind

Donderdag schuift een hogedrukgebied ten zuiden van ons land naar het oosten. Aan de westflank van het hoog draait de wind naar zuidwest en voert weer zachtere lucht aan achter een zwak warmtefront. De temperaturen gaan donderdag omhoog naar 17 tot 19 graden.  Op de meeste plaatsen valt het nog een beetje tegen wat betreft de zon, maar in Limburg breekt de zon ’s middags flink door en kan het lokaal al de 20 graden worden aangetipt. 

Zuidelijke stroming

Het hogedrukgebied trekt vrijdag verder naar Oost-Europa. Tussen dit hoog en een uitzakkende trog op de Oceaan voert een zuidelijke stroming vrijdag en zaterdag vanuit Frankrijk droge en warme lucht aan. Hoewel de noordelijke provincies gevoelig blijven voor enkele wolkenvelden, komt in het midden en zuiden van het land de herfstzon prima uit de verf. In combinatie met de aanvoer van warme lucht wordt het vrijdag en zaterdag op heel veel plaatsen 20 graden. In het zuidoosten kan het zelfs 22 of 23 graden.  Langs de kust en op de Wadden zal het kwik iets onder de 20 graden blijven steken. 

Regenachtige zondag

In de uitzakkende trog op de Oceaan ontwikkelt zich zaterdag voor de westkust een aparte kern van lagedruk met vooral in Bretagne flink wat regen.  Rondom het lagedrukgebied krult een front dat volgens het ECMWF 00 uur in de nacht naar zondag en op zondagochtend west naar oost over ons land trekt met regen gevolgd door een stevige noordenwind langs de kust. Door aanvoer van frisse lucht wordt het zondag niet warmer dan 14 graden.  In de loop van zondagmiddag nadert een volgende rug van het Azorenhogedruk, wordt het weer droog en breekt de zon door. 

Ook volgende week kans op warme dagen

Na dit tijdelijk natte intermezzo is het na het weekeinde door hogedruk weer droog en wordt de wind op nadering van een volgende hoogtetrog op de Oceaan vanaf dinsdag weer zuidelijk en kan het kwik landinwaarts weer op weg naar 20 graden. 

Bron: MeteoGroup