Dinsdagochtend vroeg vorst aan de grond

Na de natte en (veel te) koude zondag krijgen we een paar koude nachten. De nacht naar dinsdag/dinsdagochtend vroeg verloopt het koudst.

Zondag werd een kouderecord in De Bilt opgetekend, en in de nacht naar dinsdag is landinwaarts her en der vorst aan de grond mogelijk. Een keer lagere temperaturen in plaats van temperaturen boven normaal! Later in de week warmt het wel weer - zij het tijdelijk - op.

Nat en koud, datumrecord De Bilt
Temperaturen (flink) onder de norm, dit is in het huidige opwarmende klimaat weernieuws.... Nou, afgelopen zondag overdag was het ineens veel te koud voor de tijd van het jaar. De aanvoer van koude lucht en de regen waren hiervoor verantwoordelijk. De maximumtemperaturen waren slechts 11-13 graden. De norm, het langjarig gemiddelde qua maximum, is in deze fase van september 18 graden. De thermometer op het landelijk hoofdweerstation De Bilt kwam zondag niet hoger uit dan 10,9 graden. Dit was een datumrecord qua laagste maximumtemperatuur, het oude record is nu 11,5 graden gemeten op 23 september 1974. Ook in Gelderland, op het weerstation Deelen, was het overigens recordkoud met een maximum van slechts 10,8 graden. Het oude datumrecord voor 23 september voor Deelen is nu 11,1 graden, ook gemeten in 1974. Samen met de regen was het zondag echt herfst. Zondag overdag viel op grote schaal meer dan 10 millimeter regenwater, alleen in het noorden en noordwesten (net) niet. Toch had Terschelling overdag nog 8 millimeter (gemeten in de periode 8-20 uur). In de nacht naar maandag waren er ook nog zware windstoten - ofwel windstoten meer dan 75 km/u - op de Houtribdijk en aan de noordkust, om het herfstplaatje compleet te maken. 

Vorst aan de grond
De koude lucht, weinig wind én de te verwachten brede opklaringen leiden in de nacht naar dinsdag lokaal of regionaal tot vorst aan de grond. Op de weerkaart nadert een hogedrukgebied. De nachtelijke uitstraling wordt optimaal. Op 'neushoogte' kan het afkoelen naar 2 tot 5 graden landinwaarts. Het is niet de eerste keer dit najaar met vorst aan de grond op minstens 1 weerstation in Nederland. In Enschede was het op 14 september al zover. Toen werd het er op 10 centimeter -0,7 graad. Op vooral dit weerstation gaat het altijd al sneller vriezen dan op andere weerstations in het land, door de beschutte ligging, geen warm zeewater + de zandgrond. In de nacht naar dinsdag kan het op iets meer meetpunten in vooral het oosten en zuidoosten tot grondvorst komen. Overigens is dit niet super bijzonder voor deze fase van de herfst. Het komt vaker voor.

Eén (mid)dag warm
De nacht naar woensdag pakt waarschijnlijk iets minder koud uit en overdag wint de temperatuur ook een paar graden. Wordt het dinsdagmiddag 14 tot 16 graden met weinig wind en af en toe zon (maar in het zuiden vaker zonneschijn....), op woensdag is er in heel Nederland waarschijnlijk veel ruimte voor de zon en gaat de maximumtemperatuur naar 18 graden, omstreeks de norm voor eind september. De warmste lucht bereikt ons donderdag, met zuidwestenwind en veel zonneschijn wordt het dan in de middag rond de 20 graden. Op vrijdag zorgt een - zwak - koufront alweer voor afkoeling tot een graad of 15 in de middag.

Bron: MeteoGroup.