Stormachtig

Een passerend koufront luidt vrijdag de overgang in naar herfstachtig weer met wind en regen. Zondag kan het volgens de laatste berekeningen zelfs tijdelijk stormen.

Na een aantal vrij zonnige en warme dagen, met regionaal zelfs nog even tropische temperaturen, slaat het weer vanaf vrijdagochtend om. Een koufront passeert ons land en gaat gepaard met regen en veel wind. Ook het weekend verloopt wisselvallig, met volgens de huidige berekeningen van het Europese weermodel ECMWF vooral zondag weer veel regen en langs de westkust mogelijk storm, windkracht 9.

Tussen een hogedrukgebied ten zuidoosten van Nederland en lagedrukgebieden ten noordwesten en westen van ons, waaide de afgelopen dagen een straffe zuidelijke wind. Deze voerde droge en (zeer) warme lucht vanuit het zuiden van Europa bij ons aan. Veel zonneschijn en daarbij zomerse tot lokaal tropische middagtemperaturen waren het resultaat. Na een wat koelere en wisselvalligere periode voelde dit als nazomeren, maar officieel is het nog zomer, dus eigenlijk was het gewoon ‘verder zomeren’!

Omslag
Het herfstseizoen gaat dit jaar op 23 september van start, maar kort daarvoor slaat het weer dus al om. Een actief lagedrukgebied trekt in de nacht naar vrijdag over de Britse Eilanden en ligt volgens de verwachting van het Europese weermodel ECMWF vrijdagmiddag alweer boven de Noordzee, pal ten westen van Denemarken. De kern van het lagedrukgebied trekt ten noordwesten van ons langs, maar het bijbehorende koufront en windveld wel. 

Koufront
Vrijdagochtend passeert het koufront van west naar oost en dat gaat gepaard met veel bewolking, regen en vooral veel wind. Langs de westkust steekt vanaf de vroege ochtend af en toe al een windkracht 8 op, een stormachtige wind, en landinwaarts is de westelijke wind soms (vrij) krachtig. Na passage van het front wordt het vrijdagmiddag opener, met soms wat zon, maar ook nog een paar losse buien, en de wind neemt een tandje af.

Vroeg maximum
Steeds koelere lucht stroomt ons land in en de maximumtemperatuur wordt vrijdag in de vroege ochtend dan ook al bereikt, met dan nog een graad of 19 gemiddeld. In de loop van de dag zakt het kwik vervolgens steeds verder terug, tot uiteindelijk vrijdagmiddag nog maar een graad of 16.

Op de grens
De zaterdag verloopt iets rustiger. Een hogedrukgebied probeert vanuit het zuiden weer terrein te winnen, maar wint het gevecht met de lagere luchtdruk vanuit het noorden niet. We komen precies op de grens te liggen. Met een doorstaande westenwind worden enkele buien vanaf zee aangevoerd en tussendoor is er soms ook wat ruimte voor de zon. Warm is het wederom niet, met overdag slechts een graad of 16.

Mogelijk storm
Zondag 23 september begint de herfst officieel en nadert vanuit het zuidwesten alweer een volgend actief lagedrukgebied. Het bijbehorende warmtefront bereikt in de nacht naar zondag al onze zuidwestkust en schuift zondag overdag noordoostwaarts het land over. Er valt over de dag genomen een flinke plens regen, op veel plaatsen 20 tot 25 millimeter, en daarbij kan het tijdelijk onweren. De zuidwestenwind begint al aan te trekken en het is fris, met in het noorden maximaal 14 graden en in Limburg mogelijk nog 18 graden. Tegen de avond wordt de meeste wind verwacht en kan het op basis van de huidige berekeningen langs de gehele westkust tijdelijk tot storm komen, ofwel windkracht 9. Dit zou dan de eerste herfststorm van het jaar zijn. Perfecte timing! Hierbij moet wel gezegd worden dat lang niet alle berekeningen en weermodellen het over die storm eens zijn. Het is dus nog uiterst onzeker!