Restanten orkaan Helene

De restanten van oud-orkaan Helene trekken momenteel over de Britse Eilanden, met daar veel wind en windstoten. Bij ons is het daarentegen volop zomers.

Vorige week was orkaan Helene actief op de Atlantische Oceaan en in plaats van het door orkanen meest gekozen pad richting Amerika, trok Helene haar eigen pad. Steeds verder afzwakkend trok ze richting Europa. Momenteel trekken de restanten van deze orkaan over de Britse Eilanden, wat daar resulteert in veel wind, zware windstoten en regen. Terwijl het bij ons zonnig en warm is.

Van de officiële kern van de oud-orkaan is niet veel meer over, maar in de restanten ervan zijn weer allerlei kleine, maar soms venijnige lagedrukgebiedjes ontstaan en deze trekken vandaag – dinsdag – en morgen (deels) over de Britse Eilanden. De windpieken komen daar dus letterlijk en figuurlijk met vlagen. Vandaag werd op diverse plaatsen aan de kust al een windkracht 8 gemeten en kwam het lokaal tot windstoten van bijna 105 kilometer per uur. In het noorden van Engeland kwam het zelfs al even tot een windkracht 9, ofwel storm, waarna de storm ook een naam kreeg, namelijk Ali.

Woensdag hoogtepunt
Morgen – woensdag – trekt een tweede lagedrukgebied over het noordwesten van de Britse Eilanden, met daar omheen een enorm windveld. Het hoogtepunt wordt dan ook morgen verwacht, met dan op meer plaatsen stormkracht 9 en (zeer) zware windstoten.

Bij ons zomers
Aan de voorzijde van die lagedrukgebieden wordt bij ons met een straffe zuidelijke wind warme en droge lucht vanuit zuidelijk Europa aangevoerd. De warmste lucht trok bij ons deze dinsdag over het land, maar ook morgen en donderdag blijft het warm, met vooral landinwaarts zomerse waarden. Morgen en donderdag wordt het met flink wat zon 20 tot 27 graden, al trekken er in de loop van donderdag ook weer wat wolkvelden het land in.

Vrijdag omslag
Vrijdag volgt dan een omslag. De bewolking neemt vanuit het westen verder toe op nadering van een koufront en er volgt een aantal buien, mogelijk gepaard met een klap onweer en soms forse windstoten. Achter het front klaart het later op de dag weer wat op. Tegelijkertijd stroomt er vanaf dat moment vanuit het westen weer minder warme lucht onze omgeving in, waardoor we vrijdagmiddag nog maar uitkomen op 16 graden aan zee tot 19 graden landinwaarts.