Het blijft maar (te) warm...

Meteorologen en klimatologen kijken niet meer op van warmte en -records. Ook september verloopt (te) warm. September 2006 is echter onverslaanbaar.

Meteorologen en klimatologen kijken niet meer op van warmte en -records. Kou, dát is in ons huidige klimaat pas bijzonder. 

Dit zie je ook nu weer, in 2018. Februari en maart waren tot nu toe de enige maanden met lagere temperaturen dan de norm. Voor de rest draait het om (veel) te zacht of te warm weer.

Tot nu toe twee koude maanden
De meeste maanden van dit jaar hebben gemiddelde temperaturen boven de norm, ofwel het langjarig gemiddelde (de normaal). Met mei als topper in het geheel. Want de lentemaand was recordwarm. Februari en maart vormden als enige twee een uitzondering op het warme verhaal, deze maanden verliepen kouder dan de norm. 

Warmte-overschot
Maar de warmte is tot nu toe toch overheersend, ofwel: we hebben tot op de dag van vandaag flink wat warmte opgebouwd. Er is een warmte-overschot. De kou van februari en maart valt in het niet, valt weg. En dat warmteoverschot ben je niet 1,2,3 kwijt in de komende drie maanden. Hier komt bij dat ook het zeewater voor de kust nog goed op temperatuur is, nu zo rond 18 graden, door de hitte eerder in de zomer. Deze uitgangssituatie helpt niet mee om het warmteoverschot makkelijk weg te werken. Alleen een enorme portie transportkou, dus kou die aangevoerd wordt, kan de temperaturen nog duidelijk laten zakken. Zo kan het a.s. vrijdag opeens onder de norm voor wat betreft de maximumtemperatuur afkoelen. En ook eventuele transportkou in december bijvoorbeeld kan de temperatuur flink laten zakken.

September 2018 versus 2006
Op korte termijn - tot en met donderdag - is er echter nog geen spoor van koelte of kou overdag (afgelopen nacht was het landinwaarts nog fris, zo werd het in Enschede 6,4 graden, Ell 6,6 graden). De zuidzuidwestenwind, die vanaf komende nacht overigens aantrekt, voert warme lucht aan. Kortom, de opbouw van warmte in 2018 gaat gewoon verder. September 2018 verloopt tot nu toe al warmer dan de maandnorm van 14,5 graden. De gemiddelde maandtemperatuur staat tot nu toe in De Bilt op 16,2 graden. En er komen nog een paar flink warme dagen aan, met overal maximumtemperaturen boven de 20 graden en regionaal wordt het meer dan 25 graden. In het zuidoosten kan het dinsdagmiddag 29 graden worden.

Pas op vrijdag koelt het flink af. Vanuit het westen volgt een koufront met inderdaad relatief koude lucht/koele lucht die binnenstroomt. Dit gaat van doorstaande wind en buien vergezeld. Ook zaterdag zitten we nog in deze koele lucht. Misschien dat het hierna weer wat warmer wordt, maar vooralsnog geen 25 graden meer. Om september 2006 te verslaan is echt nog wel meer warmte nodig. Dat is de warmste september in 300 jaar met een gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt van maar liefst 17,9 graden. 

Bron: MeteoGroup.