Ben je er klaar voor?

Het wordt snikheet!

Dit weekend is ons een ‘relatieve’ adempauze gegund. Nadat we op vrijdag een temperatuur van 35,5 graden hebben aangetikt in Arcen, werd het gister al wat minder heet en vandaag blijven we onder de tropische grens. De nachten verlopen ook wat frisser, heerlijk om eventjes wat warmte uit het huis te krijgen. Eventjes. Want morgen en dinsdag wordt het opnieuw zeer heet en gaan we weer op naar de 37 (!) graden.

Alsof het niks is. 37 graden in de verwachting. Het lijkt wel alsof niemand er meer van opkijkt. Toch zijn dit soort temperaturen vrij uniek voor Nederland. Zeker als je bedenkt dat het in heel Nederland (sinds de metingen) nog nooit warmer is geworden dan 38,6 graden. Daar zitten we dinsdag dan toch dichtbij!

Aangename zondag
Deze zondag hebben we nog een zwak noordenwindje dat voor de aanvoer van ietwat frissere zeelucht zorgt. Aan de noordkust wordt het 22 tot 24 graden, dieper naar het zuiden toe wordt het zo’n 26 tot 28 graden. De zon komt goed aan bod, maar er zit ook wat vocht in de atmosfeer en dat uit zich in een paar stapelwolken.

Hitte op weg naar Nederland
Een uitloper van hogedruk trekt pal over onze omgeving en is de veroorzaker van dit zeer rustige weer. Zodra de uitloper van het hogedrukgebied zich afkoppelt en er alleen vandoor gaat naar Duitsland, dan draait bij ons de wind. En komt Zuid-Europese hitte naar ons toe. Dat proces start vannacht al. De kern van het hoog is dan boven Duitsland belandt en bij ons komt er zeer langzaamaan een zuidoostenwind op gang.

Temperatuur schiet omhoog
Komende nacht koelt het nog af tot rond 12 tot 14 graden. Een heerlijk frisse nacht. Maar morgenochtend bereikt steeds warmere lucht Nederland. De temperaturen lopen razendsnel op en het is een stralend zonnige dag. Om 9 uur ’s ochtends is het al vrijwel overal 20 graden of warmer geworden. De 25 graden grens wordt vóór 11 uur al aangetikt, en waarschijnlijk hebben we rond of net ná het middaguur de eerste 30 graden binnengehaald. Het wordt uiteindelijk laat in de middag circa 30 tot 35 graden. Direct aan zee is het wat aangenamer met 26 tot 28 graden.

Dinsdagavond is het een echte zwoele zomeravond. In de nacht naar dinsdag weet het zowaar nog af te koelen tot tussen 15 graden in Groningen en 20 graden in Vlissingen. Maar dinsdag schiet de temperatuur zowaar nog sneller de lift in dan op maandag.

Hoe warm wordt het?
Om de maximumtemperatuur te berekenen, is het een goed hulpmiddel om naar de 400 meter temperaturen te kijken. Op die hoogte in de atmosfeer wordt het dinsdag, volgens de hoofdberekening van het ECMWF model (zie kaartje) circa 30 graden in Limburg. Vooralsnog lijkt de bel met warmste lucht zich dus te bevinden boven de provincie Limburg met als hoogste waarde zelfs 30,6 graden. In volkomen zonnige omstandigheden met erg weinig wind mag je daar zo’n 6 à 7 graden bij optellen. In aanmerking genomen dat de grond ook kurkdroog is, en daardoor sneller opwarmt, komen we dan uit op maximumtemperaturen van een volle 37 graden. Een afgeronde 38 graden is daarbij vooralsnog niet uit te sluiten.

Addertjes onder het gras
Die maximumtemperatuur wordt alleen bereikt als inderdaad alles volgens het boekje verloopt. Een stralend zonnige dag met weinig wind. Volgens het Amerikaanse weermodel worden er echter stevige buien berekend boven België die ook zomaar Nederland zouden kunnen binnentrekken. Momenteel worden er slechts een paar buien berekend, die in het begin van de avond Limburg bezoeken. Maar dan zie je toch vaak daar vooruit wat wolkenvelden etc., waardoor de temperatuur niet zijn volledige potentieel kan bereiken. We houden het in de gaten… Heet wordt het in ieder geval!

Bron: MeteoGroup