Geen echte weersomslag!

Volgende week neemt de kans op een lokale onweersbui toe. Dit betekent echter niet het begin van een wisselvallige zomervakantie...

Komende week neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe, maar van een weersomslag is geen sprake. De luchtdruk blijft hoog boven het noorden van Europa. Een overgang naar een doorstroomde westcirculatie zit er voorlopig niet in. Het weerpatroon blijft behoorlijk geblokkeerd. Een enkele lokale onweersbui (vooral bestemd voor het zuiden en oosten van ons land) zal geen einde aan de droogte maken.  

Noordenwind

Afgelopen weken waaide de wind vrijwel continu uit een noordelijk richting. Door aanvoer van lucht over de Noordzee bleef het kwik op de Wadden, in Friesland en Groningen achter ten opzichte van de rest van het land. De temperaturen kwamen vrijwel nooit boven de zomerse grens van 25 graden. Grote verschillen in temperatuur dus!  Eindhoven heeft vanaf juni een gemiddeld maximum van 24.5 graden tegenover 20.1 graden in Leeuwarden…. In de Bilt, in het midden van ons land en een beetje ons hoofdstation, staat de teller dit jaar van het aantal warme dagen (20 graden of meer) al op 65 en het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) al op 28! De jaren 1976, 2006 en 2010 zijn de enige jaren die tot nu toe 20 of meer zomerse dagen wisten te scoren. Opvallend is dat het aantal tropische dagen is blijven steken op 1. Dat heeft ook te maken met de standvastige noordelijke winden. 

Onweerskansen van dag tot dag…

Komende week staat een kleine verandering op het programma. De wind verlaat (tijdelijk) de noordhoek en de kans op een bui neemt iets toe. Zondag is er van onweer geen sprake, maar 100 km ten zuiden van Maastricht wel! Boven Luxemburg ontstaan onder invloed van een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk wel een paar flinke onweersbuien. Omdat er weinig stroming is, blijven ze ver ten zuiden van ons land. Aan de flank van een klein hogedrukgebiedje ten noorden van de Wadden waait de wind zondag niet uit het noorden maar oosten. Vanuit Duitsland stroomt nog een fractie warmere lucht naar ons toe, resulterend in tropische temperaturen (30 of 31 graden) in het oosten van Zeeland, Brabant en Limburg. Met aflandige winden wordt het ook op de stranden langs de westkust zomers warm. Wel steekt hier in de loop van de middag een zeewindje op (uit het noodwesten) en zal de temperatuur op de stranden weer iets gaan dalen. Op de Wadden wordt het warmer dan de afgelopen dagen, maar de zomerse 25 graden wordt weer niet gehaald. 

Maandag drup in Zeeland? 

Ook op maandag waait er een droge en warme oostelijke wind.  Niet alleen in de zuidelijke provincies, maar ook in het oosten in Gelderland wordt het tropisch warm met temperaturen van 30 tot 32 graden. Op de stranden langs de westkust wordt het 28 graden. In de middag brengt een zeewindje langs de kusten van Zuid-Holland en Zeeland enige verkoeling. Ook op de Wadden tikt het kwik op sommige plaatsen de zomerse waarde van 25 graden aan. Een zwakke hoogtetrog boven de Britse eilanden trekt eind van de middag de Noordzee over met hoge en middelbare wolkenvelden. Hieruit zou in Zeeland een enkel buitje kunnen vallen… Na passage van de trog draait de grondwind naar het westen en stroomt minder warme en vochtige lucht ons land binnen. In de nacht naar dinsdag (en tijdens de start van de Nijmeegse Vierdaagse blijft het zwoel met minima niet lager dan 16 of 17 graden).  

Dinsdag in het zuiden kans? 

Dinsdag wordt het minder warm, aan zee 22 graden en in het oosten nog steeds 28 graden. Door de hogere luchtvochtigheid zal het behoorlijk klam aanvoelen. Op nadering van occlusierestanten rondom een lagedrukgebied nabij IJsland zien we op dinsdag naast zon ook hoge en middelbare wolken en kan vooral later op de dag in het zuiden en oosten lokaal een onweersbui ontstaan. (Nijmegen 40% kans). 

Woensdag en donderdag droog?

In de nacht naar woensdag en woensdag overdag neemt de kans op een onweersbui weer af. Het occlusiefrontje trekt naar Duitsland, gevolgd door weer een nieuwe cel van hogedruk. Wel kunnen er woensdag enkele stapelwolken ontstaan. Daaruit zou zeer lokaal nog een buitje kunnen vallen, maar geen flinke onweersbui…   Met westenwinden wordt het minder warm, ook in het oosten van het land, maar donderdag komt die warmte in het oosten weer terug. Aan de oostflank van een uitzakkende trog boven de Golf van Biskaje draait de stroming naar zuid.  Op de grondkaart zien we een kerntje van hogedruk ten noordoosten van ons land. De kans op een bui op donderdag is klein (volgens de ECMWF 00 uur run). 

Vrijdag eind van de dag?

Vrijdag neemt de kans op een onweersbui weer toe. Boven Frankrijk ontstaan in de warme lucht weer thermische depressies met regen- en onweersbuien. Met de zuidelijk stroming kan later op de dag een Franse bui het zuiden en zuidoosten van ons land weer bereiken… Op deze termijn is het nog veel te vroeg om te bepalen of zo’n Franse bui Nederland zal bereiken, laat staan waar de bui dan precies zal vallen…  Ook op zaterdag is er kans op een regionale regen- of onweersbui. De meeste buien vallen rondom een hoogtelaag dat niet over ons land, maar over Frankrijk naar de Alpen trekt. 

Volgende uitloper Azorenhoog werpt nieuwe barrière voor Oceanische depressies op

Zoals we deze zomer wel vaker hebben gezien zien we zondag weer een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied via de Britse eilanden de Noordzee optrekken en worden nieuwe depressies op de Atlantische Oceaan weer tegengehouden.  Als de rug van hogedruk daadwerkelijk weer dezelfde positie inneemt zoals nu waaien de grondwinden weer uit de oude vertrouwde noordhoek. In het midden en zuiden van het land warmt het dan weer flink op. Het noorden van het land zal het weer moeten doen met lagere temperaturen….

Bron: MeteoGroup