Overgang naar Hollands zomerweer

Ook volgende week blijft het warm, maar naast zonneschijn en vrij hoge temperaturen vallen er dan ook een paar regen- en onweersbuien.

In ons land is het weer één van de meest besproken onderwerpen en de laatste tijd gaat het vooral over de droogte en de inmiddels zeer lange reeks stralende en warme zomerdagen. Zo’n lange zomerse periode als deze komt in ons land namelijk niet vaak voor. Veel mensen kunnen zich dan ook niet herinneren dat we dit in Nederland ooit hebben meegemaakt. Vaker wisselen zomerse en wisselvallige perioden elkaar af en is het niet zo lang aaneengesloten zomers tot tropisch warm. Op basis van de huidige weerkaarten lijkt er nu wel een omslag aan te komen, al blijft de zon veel schijnen en stijgen de maximumtemperaturen nog dagelijks tot ongeveer 25 graden. De grote verschillen zijn de stijgende luchtvochtigheid en de (onweers)buien die ook gaan vallen.

Tot en met maandag blijven we onder invloed van een hogedrukgebied en is het nog vrij zonnig en droog. Met een aanhoudend noordelijke wind stijgt de temperatuur overdag landinwaarts tot ruim boven 25 graden en vanaf zondag wordt het met een meer oostelijke wind in de zuidoostelijke delen van het land tropisch warm, ofwel 30 graden.

Andere luchtsoort
Dinsdag trekt het hogedrukgebied boven Scandinavië noordoostwaarts weg, waarna de weg vrij wordt gemaakt voor lagere luchtdruk vanaf de Atlantische Oceaan. De wind draait naar het westen tot later zuidwesten en daarmee wordt vochtige zeelucht bij ons aangevoerd. De luchtvochtigheid neemt toe en de temperatuur komt iets lager uit, maar blijft veelal tussen 20 en 25 graden uitkomen.

Onstabiel
Ook op grotere hoogte in de atmosfeer wordt het een stuk minder warm, waardoor de opbouw van de atmosfeer onstabiel begint te worden. Aan de grond is het op dat moment dan warmer dan in de hogere luchtlagen. Warme lucht stijgt op, waarna bij voldoende vocht in de atmosfeer stapelwolken ontstaan en mogelijk ook buien. Wordt het temperatuurverschil tussen de lucht aan de grond en op hoogte groot genoeg, kan het ook tot zwaardere buien komen, mogelijk met onweer en/of hagel.

Eerste buien
Het bovenstaande lijkt vanaf dinsdag ook mogelijk te zijn. Eerst is het met een noordoostelijke wind in een groot deel van het land nog stralend weer, maar in de loop van de dag draait de wind naar het westen, waarna de bewolking begint toe te nemen en al een eerste bui in Zeeland mogelijk is. In de loop van de dag kunnen vooral in het binnenland steeds meer stapelwolken uitgroeien tot regen- of onweersbuien. In het noorden lijkt het dinsdag nog droog te blijven.

Nog steeds zomers
Vanaf woensdag is er in de loop van de dag op meerdere plaatsen in het land risico op een regen- of onweersbui. Maar dat neemt niet weg dat ook de zon dagelijks nog veel schijnt en de temperatuur iedere dag nog weet op te lopen tot 22 graden aan zee en 25 graden landinwaarts. Het merendeel van de tijd is het dus nog steeds heel aardig zomerweer.

Droogte nog lang niet verdwenen
Later in de week komen we precies tussen 2 lagedrukgebieden in te zitten. Eentje ligt er boven het oosten van Europa, met daar omheen allerlei buiengebieden, en er ligt er eentje ten noordwesten van ons, boven de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk komt laatstgenoemde steeds dichterbij. Storingen weten onze omgeving dan geregeld vanuit het westen te bereiken, waardoor er verspreid een aantal buien of regen valt. Een verademing voor de natuur, want die kan inmiddels wel een slokje water gebruiken, maar bij lange na niet genoeg om de droogte te doen verlichten. Op sommige plaatsen is het neerslagtekort tot nu toe al opgelopen tot rond 240 millimeter en er is dus heel veel voor nodig om dat weer weg te werken.