In Zweden ergste droogte in 26 jaar

In veel gebieden in Europa viel en valt er (veel) te weinig regen. In Zweden b.v. spreekt de landbouworganisatie van de ergste droogte in 26 jaar.

Op vrij grote schaal in Europa viel en valt er (veel) te weinig regen. In Zweden bijvoorbeeld. Hier spreekt de landbouworganisatie van de ergste droogte in 26 jaar.

Naast erg droog is het ook steeds warm in Noord-Europa met tot in het hoge noorden aan toe middagtemperaturen van minstens 20 graden. En in het zuiden van Scandinavië wordt het geregeld rond de 30 graden.

Europees geld
De droogte in Zweden is nu erger dan in 1992, aldus de federatie van Zweedse boeren. Volgens de federatie staan boeren voor de keuze: of de dieren blijven tot aan de winter op hun land, of ze brengen hun vee al naar de slacht... Ook kunnen de landbouwers al eerder dan normaal gaan oogsten, daar waar dat al kan. En de Zweedse overheid probeert verlichting voor de boeren te brengen, door crisisgeld van de Europese commissie aan te vragen.

Noorse storing
Wat de weersverwachting betreft, blijft het de komende tijd (erg) droog in onder meer Scandinavië. Ook hier wordt het zomerweer voorlopig vaak door een hogedrukgebied gedomineerd. Dit is al vanaf de lente het overheersende weersysteem, op enkele onderbrekingen na. Zo kan morgen, donderdag, in het westen en zuidwesten van Noorwegen even regen met onweer vallen. Op een buienfront... Welkome buien, want het zuiden van Noorwegen kampt eveneens met ernstige droogte (en warmte). Zoals in de omgeving van Oslo, waar het morgen overigens netaan droog kan blijven. Het buienfront blijft vooral boven de bergen hangen. In Oslo stijgen de middagtemperaturen meestal naar waarden tussen 25 en 31 graden. Op 9 juli was het even minder warm, maximaal 20,6 graden.

Erg lage grondwaterstanden in Zuid-Noorwegen
Een belangrijke factor voor het bepalen van droogte vormt de grondwaterstand. In het zuiden van Noorwegen is dat grondwaterniveau (veel te) laag voor deze fase van de zomer. Dit betekent ook dat er minder water beschikbaar is voor de rivieren en daar zijn ook de drinkwaterreservoirs van afhankelijk. Als de waterniveaus kritiek worden, zullen waterbeperkende maatregelen nodig zijn. 

In de lente was het al droog, er viel minder regen dan normaal, en daar komen nu de lange perioden met hoge temperaturen nog bij, zodat de verdamping groot is. In sommige regio's was overigens ook de winter van 2017/2018 een stuk droger dan de norm. En diverse weerstations in het zuiden van Noorwegen ontvingen in mei en juni 25-50% minder regen dan normaal. De laatste droogteperioden in het zuiden van Noorwegen waren in 2010 (maar toen alleen in de regio's Agder en Rogaland), 2006, 2002-2003 en in 1995-1996.

Bron: Zweedse on line media, varsom.no, MeteoGroup.