Britse eilanden zuchten ook onder droogte

In de Londense weerkamer worden vergelijkingen getrokken met 1976 en 2003. Wordt het all time warmterecord verbroken?

Wie dezer dagen naar Londen vliegt en bijvoorbeeld op London Gatwick landt, komt aan in een bruine wereld. Het is een onwerkelijk Engels gezicht; kleine plantjes verdrogen, bloemen vallen uit, bomen laten blad vallen en het knispert onder je voeten als je over een ‘grasveldje’ loopt. De beelden doen onze Londense collega’s erg denken aan de zomer van 1976. Destijds was het niet alleen in Nederland, maar ook in grote delen van Noordwest-Europa bruin en gortdroog. En om een idee te geven; afgelopen juni is in het Verenigd Koninkrijk nog droger verlopen dan toen.

We hebben gisteren al geschreven over de parallellen tussen het huidige jaar en het jaar 1976 met als opvallende noot dat de winden ook toen vaak uit het noorden waaiden. Dit wordt veroorzaakt door een persistent hogedrukgebied boven Schotland en omstreken. Wij hebben daardoor veelal noordelijke winden en een relatief gematigde zomerwarmte. In het Verenigd Koninkrijk is het de afgelopen weken juist steeds warmer dan in Nederland. Schotland heeft al enkele keren temperaturen tot 32 graden gemeten, wat voor die streken dichtbij de geldende records komt. In Ierland, met name in het oosten, zijn al diverse temperatuurrecords gebroken. Tropische temperaturen zijn daar een zeldzaamheid, maar de afgelopen weken al meerdere keren voorgekomen.

Seizoensverwachting zat er goed op
Droogte en hoge temperaturen horen deels bij elkaar. Zeker bij weinig wind, wat op de Britse eilanden aan de orde is, kan het juíst door de droogte almaar verder opwarmen. In vochtige gebieden komt namelijk een deel van de opwarming ten bate aan verdamping, maar als er nauwelijks vocht te verdampen valt, én een verkoelende wind ontbreekt, komt alle opwarming ten goede aan temperatuurstijging.

Matt Dobson, een van onze collega’s uit de Engelse MeteoGroup-weerkamer, maakt langetermijnverwachtingen voor de energiesector. Hij zag de warmte en droogte van dit moment al twee maanden geleden aankomen en glimt als hij vertelt hoe het weer van dit moment met de verwachting van toen overeenkomt. Ook in Nederland zien we hoe de zomer zich tot nu toe conform de seizoensverwachting gedraagt. Matt: “Het houdt nog wel een tijdje aan.” Hij wijst op een weerkaart die heel erg lijkt op die van het moment waarop in 2003 het all time warmterecord werd verbroken. “Als die kaart doorgaat, komen we er weer dichtbij.” Een paar collega’s staan om hem heen en moeten lachen.

Normaal in de baan van storingen
Het is niet zo raar dat het Verenigd Koninkrijk bruine vegetatie heeft. De hele westelijke helft ontvangt gemiddeld gesproken veel meer regenwater per jaar dan in Nederland. De storingen vanaf de Atlantische Oceaan trekken vaak rechtstreeks over deze regio om vervolgens naar het continent te schuiven. Het zijn díe plekken waar de vegetatie gewend is aan veelvuldige neerslag en minder bestand is tegen langdurige droogte. In het oosten en zuidoosten van Schotland en Engeland is dat wat anders, daar zijn ook regio’s die jaarlijks beduidend droger zijn dan Nederland. Juist daar waar de meeste mensen wonen, valt niet meer dan 600 tot 700 millimeter neerslag per jaar, gemiddeld gesproken. De droogste stukken van Nederland ontvangen toch nog steeds rond 750 millimeter, dat zijn het zuidelijke deel van de Achterhoek en het midden van Limburg.

Collega Paul Knightly zegt daarover: “Het is eigenlijk bizar dat het water op dit moment enigszins op rantsoen is. We hebben water zat. We weten alleen niet goed hoe we het moeten transporteren. Moet je eens kijken hoeveel water er in Schotland is!”

Als de droogte in VK voorlopig aanhoudt, dan liggen de beelden van 1976 op de loer. Toen ging het water op grote schaal op rantsoen, mochten mensen hun auto niet meer wassen, hun tuin niet meer sproeien en niet meer onder de douche. In plattelandsgebieden kwam het water toen uit tankwagens in plaats van uit de kraan.

Bronnen: Onze collega’s in Londen, NASA, Pixabay.