Volgende week ruim 40 graden in Spanje

Het is nu al erg warm op het Iberisch schiereiland, maar het lijkt volgende week nog veel warmer te worden. Op grote schaal boven 40 graden!

Het zomerse weer lijkt niet te stoppen. We hebben in ons land vanaf het voorjaar al te maken met in het algemeen zonnig en warm weer en voorlopig lijkt er ook nog geen einde aan te komen. In Spanje was het in het voorjaar daarentegen wel anders. Het was er toen veelal kil en wisselvallig, maar in de maand juni sloeg het weer ook daar om. De zon kwam tevoorschijn en het werd warm. Maximumtemperaturen rond of zelfs iets boven 30 graden zijn in deze tijd van het jaar in Spanje niet raar, maar volgende week lijkt het er toch wel extreem warm te gaan worden. Het Europese weermodel ECMWF laat het er dan een aantal dagen op grote schaal ruim 40 graden worden.

Een enkele keer boven 40 graden in bijvoorbeeld Andalusië of Extremadura komt in de zomer vaker voor, maar op zo’n grote schaal en ook nog eens een aantal dagen achter elkaar is ook voor die regio’s best bijzonder. Ook in Spanje is namelijk alweer bijzonder droog en juist die droogte draagt ook nog eens een steentje bij aan de dagelijkse opwarming. In de omgeving van Cordoba worden op basis van de huidige berekening van het ECMWF na komend weekend zelfs maximumtemperaturen tot 46 graden verwacht!

Zeer lokale bui in Nederland
Bij ons is het allemaal wat minder extreem, maar ook hier is en blijft het warm! Veelal zomerse tot soms tropische temperaturen en heel veel zonneschijn. Neerslag valt er voorlopig niet of nauwelijks. Het zuiden van het land maakt komende nacht en morgen overdag kans op een zeer plaatselijke bui, maar de meeste plekken houden het droog. En die bui is dan ook een druppel op een gloeiende plaat, want dit zal voor wat betreft de huidige droogte weinig zoden aan de dijk zetten. Het neerslagtekort is inmiddels dermate groot, regionaal rond 200 millimeter, dat er meer dan een dubbele maandsom aan regen zal moeten vallen om de droogte te doen opheffen.

Vanuit Afrika
Met een korte blik op de weerkaarten voor de komende dagen valt die droom echter snel in duigen. Tot en met volgende week lijkt het namelijk grotendeels droog te blijven. Niet alleen bij ons, maar ook in Spanje. Een hogedrukgebied bouwt zich vanuit de omgeving van noordwestelijk Afrika op richting de centrale delen van Europa en aan de westflank daarvan wordt hele warme lucht vanuit de Sahara onze omgeving ingeblazen. Een tropische 30 graden is dan ook in ons land niet uitgesloten.