Overdag erg warm, ’s nachts relatief koel

De huidige hele droge lucht warmt overdag heel snel op, maar koelt ’s nachts juist ook weer snel af.

Het kan dit jaar bijna niet op voor wat betreft het zomerse weer. In de lente kwam het al geregeld tot zomers weer en het officiële zomerseizoen doet zijn naam tot op heden ook eer aan. De lucht is vaak strakblauw en de temperaturen overstijgen op grote schaal de zomerse grens van 25 graden. De nachten verlopen daarentegen nog relatief koel, met eigenlijk vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar; veelal rond 12 graden.

Met het huidige zomerweer vertoeven we met zijn allen momenteel veel buiten, maar soms is het ook even lekker om in huis weer een beetje af te koelen. Vooral tijdens de eerste warme dagen is het verschil tussen buiten en binnen vaak nog erg groot, maar met inmiddels alweer een aantal (zeer) warme dagen achter de rug is de temperatuur in veel huizen alweer flink gestegen. Van binnenshuis afkoelen is dan eigenlijk al geen sprake meer. Wel staat er steeds redelijk wat wind, waardoor je met het tegen elkaar openzetten van ramen en deuren de boel even door kunt laten waaien, maar veel effect op de temperatuur heeft dat binnen niet. Het beste kunnen we dus wachten op de nachtelijke afkoeling, want ondanks de hoge temperaturen overdag, koelt het ’s nachts toch steeds lekker af.

Afkoelen in de ochtend
Maar om nou ’s nachts alles even lekker op te zetten, is natuurlijk niet handig. Een betere tijd is dan ook de ‘vroege’ ochtend. Dan hebben we nog een tijdlang die nachtelijke temperaturen en staat er inmiddels ook weer een beetje wind. Het ideale moment dus om het binnenshuis weer een aantal graden af te laten koelen. Zodra de zon eenmaal goed schijnt, warmt het echter ook weer heel snel op, dus doe alles ook weer op tijd dicht. Zo houden we de koelte wat langer binnen.

De tekst gaat verder onder de video.Droge lucht
De reden dat het temperatuurverschil tussen overdag en ’s nachts momenteel relatief groot is, is de droogte. Vanuit de poolstreek stroomt via het vasteland van Scandinavië Arctische continentale lucht onze omgeving in. Eenmaal aangekomen, is die lucht onderweg inmiddels flink opgewarmd en sterk uitgedroogd. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht, maar koelt ook sneller af. De relatieve luchtvochtigheid beïnvloedt namelijk de verdamping en die is momenteel juist erg laag. Lees hierover meer in het verhaal van gisteren.

Dagelijkse gang
De dagelijkse gang van de temperatuur, het verschil tussen dag en nacht, kan in zo’n geval soms wel 20 graden bedragen. In een extreem geval kan het dan overdag opwarmen tot ruim boven 20 graden en ’s nachts (aan de grond) zelfs afkoelen tot net onder nul. Afgelopen week zagen we dat in het Brabantse Gilze-Rijen door zijn extreem droge zandgrond nog gebeuren. Gedurende de nacht kwam het op die plek aan de grond tot -0,6 graden en was het de koudste regio van het land. Overdag warmde die zandgrond vervolgens ook weer heel snel op en was het met ruim 24 graden één van de warmste regio’s van het land.

Weinig verandering
Ook de komende dagen blijft de dagelijkse gang vrij groot. Een hogedrukgebied blijft standvastig ten noorden van Nederland liggen en met daar omheen een aanhoudend noordoostelijke wind komt er vooralsnog geen einde aan de aanvoer van droge en warme lucht. Overdag blijft het dus zonnig en wordt het op grote schaal zomers warm, boven 25,0 graden, en regionaal zelfs tropisch warm, boven 30,0 graden. In de nachten blijft het steeds flink afkoelen tot rond een graad of 13.

Lange zomeravonden
Zolang de zon nog schijnt, daalt de temperatuur  nauwelijks en is het ’s avonds nog erg aangenaam. Vooral in het zuiden blijft het tot rond middernacht nog een graad of 20. Maar zodra de zon onder is, koelt het snel af. De warmtestraling die de zon afgeeft verdwijnt namelijk en de warmte die de aarde in de relatief korte nachten dan nog uitstraalt, verdwijnt onder een heldere hemel ook de ruimte in. En ondanks een goed doorgemengde lucht – door de steeds wel aanwezige wind – daalt het kwik in de thermometer dan toch wel flink en kunnen we weer even lekker afkoelen.