Wanneer gaat het regenen?

Het natuurbrandrisico neemt toe!

De droge condities nemen steeds extremere vormen aan. Niet alleen bij ons, maar ook bij onze oosterburen. Ik was vorige week in Berlijn, in de stad is het gras daar compleet geel en dor. In Nederland zien we ook op steeds meer plaatsen dat de natuur het zwaarder begint te krijgen. Zo neemt bijvoorbeeld ook het risico op natuurbranden toe.

Veel mensen genieten van het droge en zonnige weer, maar de agrariërs hebben het zwaar in deze tijden. Waterschappen nemen maatregelen om water zoveel mogelijk vast te houden, maar toch zien we nu al op enkele plaatsen dat er beregenverboden zijn opgesteld, waardoor oppervlaktewater niet meer aan de grond onttrokken mag worden. Zo mag in grote delen van Noord- en Midden-Limburg geen water meer uit beken en rivieren gehaald worden om akkers te beregenen.

Heidebranden
Op natuurbrandrisico.nl kun je zien welke regio’s in Nederland al in fase 2 zijn beland (extra alert) voor het risico op natuurbranden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zeeland. In Vlissingen is in de hele junimaand maar één millimeter regen gevallen. Dat is letterlijk een druppel op een gloeiende plaat. Het is dan ook wachten op de eerste heidebrandjes of bosbranden, die hopelijk, zodra het zover is, snel onder controle kunnen worden gebracht.

Verdamping
Buiten dat er zo weinig regen valt, vindt er ook nog eens veel verdamping plaats. Op een zonnige junidag die ook nog eens warm verloopt, kan er wel circa 5 millimeter per dag verdampen. Maar wanneer komt er regen aan? 

Vooruitblik
Wanneer we kijken naar de komende tijd, dan zien we dat er nog geen significante regen in het verschiet ligt. Sterker nog, er zijn zelfs veel weermodellen die richting het einde van volgende week opnieuw een hogedrukgebied berekenen waardoor de droge periode mogelijk nog lange tijd aanhoudt. Wellicht dat bij de wisseling van wacht (waarbij het ene hogedrukgebied het andere afwisselt) een afgezwakte storing ons halverwege volgende week kan bereiken. De meest zekere verwachting is echter droogte, ook volgende week. 

Bron: MeteoGroup, natuurbrandrisico.nl