Nummer 4 op de Pacific, Daniël

Op de Stille Oceaan raast nu de vierde genaamde storm, Daniël.

In het Atlantische bassin is het nog steeds rustig voor wat betreft tropische stormen en orkanen, maar op de Stille Oceaan, het Pacifische bassin, kreeg inmiddels een vierde storm een naam, tropische storm Daniël. Deze storm blijft boven open water en vormt daardoor geen direct gevaar.

Hoewel het zeewater in het Atlantische bassin geleidelijk opwarmt, blijft de zeewatertemperatuur nog relatief laag ten opzichte van de voorgaande jaren. Het is en blijft dan ook nog erg rustig voor wat betreft orkanen en tropische stormen boven de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico.

Warmer water
Aan de andere kant van Amerika is het water van de Stille Oceaan al een stuk verder opgewarmd en daar zijn inmiddels meerdere stormen tot ontwikkeling gekomen. In mei kwam het er al tot een eerste tropische depressie, maar die zijn ‘niet sterk genoeg’ om een naam te krijgen, en in juni ging het vervolgens snel. Eigenlijk al op 31 mei werden de eerste beginselen van orkaan Aletta al zichtbaar op de weerkaarten en een week later was deze orkaan inmiddels uitgegroeid tot eentje in de vierde categorie op de schaal van Saffir Simpson, met gemiddelde windsnelheden boven 200 kilometer per uur, met een piek snelheid van 220 kilometer per uur! Aletta ontwikkelde zich ten zuiden van Mexico en trok vervolgens boven open water verder noordwestwaarts, de Stille Oceaan op.

Zelfde brongebied
In bijna diezelfde periode, slechts een paar dagen later, ontstond ook op bijna dezelfde plek orkaan Bud. Aanvankelijk leek ook deze orkaan noordwestwaarts te trekken en dus boven open water te blijven, maar uiteindelijk draaide zijn richting naar het noorden en vervolgens trok het geheel, al activerend langs de Mexicaanse westkust richting de Golf van California, een langgerekt schiereiland vanaf de Amerikaanse staat Californië tot langs de noordwestkust van Mexico. Orkaan Bud wist op zijn hoogtepunt windsnelheden van soms 215 kilometer per uur te bereiken, maar naarmate hij dichterbij het vasteland kwam, zwakte hij gelukkig snel af. De schade bleef daardoor beperkt.

Op de voet gevolgd
Orkaan Bud was nog nauwelijks van de weerkaarten verdwenen en daar was inmiddels ook al tropische storm Carlotta. Ook zij ontstond ten zuiden van Mexico en trok vervolgens noordwaarts richting de Mexicaanse zuidwestkust. Carlotta wist uiteindelijk niet verder door te groeien tot een orkaan, maar had alsnog gemiddelde windsnelheden tot 100 kilometer per uur.

Tropische storm Daniël
En nu is er dan tropische storm Daniël. Op 21 juni werden de eerste beginselen van deze storm op de weerkaarten waargenomen en sindsdien is Daniel uitgegroeid tot wat hij nu is, met windsnelheden tot soms 75 kilometer per uur en windstoten tot 90 kilometer per uur. Meer dan dit lijkt het volgens het Amerikaanse Hurricane Center ook niet meer te worden, want hij zwakt in de komende 24 uur al weer geleidelijk af tot nog slechts een tropische depressie. Ook Daniel blijft naar verwachting boven open water, dus wederom blijft de schade beperkt.

Namen
De komende weken zal het water van de Stille Oceaan, net als dat van de Atlantische Oceaan, verder opwarmen, waarna het hoogstwaarschijnlijk tot meerdere tropische stormen of orkanen zal komen. De eerstvolgende in het Pacifische bassin zal dan Emilia heten en in het Atlantisch bassin Beryl. Zoals de eerste letter van die naam al doet vermoeden, zal dat daar dan pas de tweede genaamde storm van dit seizoen zijn. De namen worden namelijk al van tevoren vastgesteld, op alfabetische volgorde. De komende 48 uur lijkt er daar echter nog niets aan de hand te zijn.