Volgende week: hogedrukgebied

Vanaf morgen is het ineens erg frisjes, met middagtemperaturen van amper 15 of 16 graden. Maar, na zondag keert de zomer terug. Misschien met hitte.

Vandaag, woensdag, warmt het aardig op en komen we in het binnenland in heel wat regio’s aan de zomerse 25 graden. In de kustregio’s leidt een briesje vanaf het water tot bescheidenere, maar desondanks fraaie, temperaturen. De jas of de trui dient echter niet in de kast te worden opgeborgen. Vanuit het noordwesten nadert namelijk een koufront dat vanaf morgen een markante temperatuursdaling laat zien. Morgen, vrijdag en zaterdag is het amper 15 tot 17 graden in de middag.

De frisse noordwestelijke wind completeert het schamele juniweer. Vooral donderdag en vrijdag staat er een krachtige tot harde wind op de kust die af en toe de gedachten naar de herfst kan laten waaien. De zomer is echter helemaal niet zo ver weg en komt geleidelijk weer naar ons toe. Maar pas vanaf begin volgende week.

Hogedruk op komst
Die zomerse omstandigheden worden teweeggebracht door de nadering van een hogedrukgebied. Nagenoeg alle langetermijnberekeningen laten een hogedrukgebied onze kant op komen. De grote vraag is waar ze deze precies positioneren. Dat blijkt nogal wisselend te zijn. Terwijl de exacte positie gaat bepalen hoe hoog de temperaturen uitkomen. Ga maar na, een noordwestelijke wind doet heel wat anders met de temperatuur dan een zuidoostelijke bries. Nou lijken die zuidelijke tot zuidoostelijke winden niet in het vat te zitten, de ‘strijd’ gaat tusen noordwestelijke, noordoostelijke en oostelijke winden. Daarbij gaat de minderheid voor die oostelijke winden, maar het zijn er nog altijd een paar. Die opties komen dan ook met middagtemperaturen die zomaar naar 28 tot 31 graden koersen.

Oostelijke winden zullen ook bijna altijd die hoge 'landklimaat-temperaturen' naar ons toe brengen. Aanlandige winden voeren, naast aanvoer van minder warme lucht, ook vochtigere lucht over Nederland. Dat vocht kan zich uiten in extra wolkenvelden, waardoor de zon eerst tijd nodig heeft om die overdag weg te branden (als dat al lukt).

Van onzekerheden naar zekerheden
Veel onzekerheden dus. Maar ook een aantal elementen dat we al wel nagenoeg zeker weten. Zo zal de hele volgende week naar alle waarschijnlijkheid droog verlopen. De hele volgende week zal rustig zijn voor wat betreft de wind En de hele volgende week zullen de temperaturen ruimschoots boven 20 graden uitkomen, zeker in het binnenland. Hoe de temperaturen uiteindelijk uitpakken, zullen we zien. In ieder geval gaan we wederom een geblokkeerde weersituatie in, zoals we ook in mei en begin juni lange tijd hebben gezien.

Bron: MeteoGroup