Schaapscheerderskoutje

De komende twee dagen is het frisjes. Is dit de in de volksmond genoemde schaapscheerderskou?

De komende twee dagen is het voelbaar frisser. De temperatuur komt nergens meer boven de 20 graden. Oorzaak is een noordenwind en aanvoer van polaire lucht via de Noordzee.  Met die frisse noordenwind worden ook wolkenvelden vanaf de Noordzee aangevoerd waardoor de zon het wat moelijker krijgt. Is dit de in de volksmond genoemde Schaapscheerderskou?


Schaapscheerderskou 

Noordenwinden in juni komen vaker voor, vaak tussen 5 en 20 juni. In de volksmond wordt dit ook wel de schaapscheerderskou genoemd.  Een periode met veel bewolking, soms ook regen en temperaturen onder normaal. In extreme gevallen kan het tijdens heldere nachten vlakbij de grond zelfs nog vriezen! In het verleden maakten schaapsscheerders gebruik van dit grijzere en koele weer. Tijdens bewolkte dagen scheerden ze de schapen zodat hun kale huid niet direct bloot kwam te staan aan de felle junizon.  De aanjager van deze in juni veel voorkomende weersomslag moeten we zoeken boven Centraal-Europa. De junizon warmt het Europese vasteland al flink op. De opgewarmde lucht boven het continent begint door thermiek te stijgen. Hierdoor ontstaat een tekort aan lucht vlakbij de grond waardoor de luchtdruk daalt. Door deze grootschalige luchtdrukdaling ontstaat een thermisch lagedrukgebied rond het Alpenmassief. In de omgeving van de gevormde depressie kunnen gemakkelijk buien tot ontwikkeling komen waarbij de aangezogen vochtige Middellandse Zeelucht als katalysator fungeert. Tussen de Europese depressie en het Azoren hogedrukgebied draait de wind in ons land naar noordelijke of noordwestelijke richtingen. Door aanvoer van frisse lucht vanaf de Noordzee (het zeewater is nog relatief koud) daalt de temperatuur soms meer dan 10 graden ten opzichte van de warme periode ervoor.

Twee frisse dagen

Vraag is of de noordenwinden dinsdag en woensdag geïnterpreteerd kunnen worden al een “korte” schaapscheerderskou?  Afgelopen weken veroorzaakten zuidelijke depressies weken achter elkaar regen- en onweersbuien in Spanje, Frankrijk en Italië. Door de vele regen was het daar tot nu toe veel kouder dan normaal. Boven Centraal-Europa, in de Alpen en in Duitsland werd het wel flink warm, maar was het net zoals bij ons ook onweersachtig. Op de weerkaarten zien we de komende week wel lagedrukgebieden boven het continent, maar deze zijn niet thermisch van oorsprong.  Van een echte Schaapscheerderskou kunnen we dan ook niet spreken. Dat neemt niet weg dat de wind dinsdag en woensdag wel even noordelijk is en de temperaturen mede door wolken vanaf de Noordzee twee dagen onder de 20 graden blijven steken. Afgelopen nacht bevond het noorden en midden van het land zich al in polaire lucht.  In Friesland en Overijssel daalde de temperatuur naar 8 graden. In Enschede koelde het aan de grond af naar 2 graden.  De komende nachten zullen ook wat frisser verlopen, met name in de nacht aar donderdag. 

Zuidwestenwinden

Een lange periode met noordenwinden zit er niet in. Woensdagavond passeert een rug van het Azoren hogedrukgebied waarna de wind van noord naar zuidwest draait en daarna voorlopig in de zuidwest- of westhoek blijft. Op de weerkaart zien we na lange tijd weer lagedrukbieden boven het noorden van Europa en een Azoren hogedrukgebied richting Spanje en Zuid-Frankrijk. Tussen de druksystemen in zien we winden uit het zuidwesten of westen. De temperaturen gaan na een korte periode met fris weer omhoog naar 20 of 21 graden. Donderdag passeert in de middag en avond een klassiek regenfront. Vrijdag en in het weekeinde wisselen stapelwolken en zon elkaar af en kan er af en toe een bui vallen. 

Zware buien 

In Limburg kan vanavond, vannacht en morgen regen vallen. Het is een schampschot van de buien die in de warme en vochtige lucht boven Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Tsjechië vallen.  Later vanmiddag en vanavond kunnen zelfs zeer zware buien vallen in het zuiden van Duitsland en in het westen van Tsjechië. Buien met veel regen, maar ook hagel en zeer zware windstoten tussen de 100 en (volgens sommige modellen0 150 km per uur.

Bron: MeteoGroup